Conducerea NASA a aprobat schimbarea designului rezervorului de combustibil al navetei Discovery, inlaturand astfel ultimul obstacol care statea in calea zborului care va avea loc dupa 1 iulie, transmite Reuters.
"Nu ne-am confruntat cu surpri
Conducerea NASA a aprobat schimbarea designului rezervorului de combustibil al navetei Discovery, inlaturand astfel ultimul obstacol care statea in calea zborului care va avea loc dupa 1 iulie, transmite Reuters.
"Nu ne-am confruntat cu surprize, totul s-a desfasurat conform programului", a declarat June Malone, purtator de cuvant al NASA, dupa ce directorii si inginerii au aprobat noul design al rezervorului de combustibil, in cadrul unei intalniri la fabrica de rezervoare de combustibil detinuta de NASA langa New Orleans.
Oficialii vor hotari data lansarii navetei Discovery in timpul verificarilor finale ale navetei, saptamana viitoare.
Cu o singura exceptie, flota de navete spatiale a NASA a ramas la sol dupa gravul accident petrecut cu naveta Columbia, in 2003, din masuri de siguranta. O bucata de spuma izolatoare de 700 de grame a stat la originea accidentului, strapungand protectia termica a aripii stangi a acesteia. Naveta Columbia s-a dezintegrat in momentul reintrarii in atmosfera iar in acest accident au murit sapte astronauti.
Dupa ce s-au facut modificari de structura, in iulie 2005 a fost lansata naveta Discovery, dar zborul nu a decurs perfect din cauza acelorasi probleme la rezervorul de combustibil. O bucata de spuma izolatoare s-a desprins de pe rezervorul extern, la putin timp dupa lansarea navetei, fara sa o afecteze grav. Cea mai mare bucata de spuma s-a desprins de pe structura care proteja cablurile si liniile de presurizare de la aripi, din cauza curentilor puternici de aer produsi la lansare. Inginerii au propus inlaturarea a doua paravanturi de spuma, eliminand si eventualul pericol ca alte bucati de spuma sa se mai desprinda.
Dupa aproape un an de dezbateri, teste si analize, coordonatorii de proiect au decis ca siguranta navetei pe timpul zborului nu va fi afectata de noul design al rezervorului de combustibil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.