Sub acest titlu, Muzeul National Cotroceni va inaugura, in data de 22 iunie, o ampla expozitie Nicolae Grigorescu (1838-1907) centrata pe tema picturii de peisaj colinar. Manifestarea este prilejuita de implinirea a 100 de ani de la retrospectiva mar
Sub acest titlu, Muzeul National Cotroceni va inaugura, in data de 22 iunie, o ampla expozitie Nicolae Grigorescu (1838-1907) centrata pe tema picturii de peisaj colinar. Manifestarea este prilejuita de implinirea a 100 de ani de la retrospectiva marelui artist organizata in 1906 la "Pavilionul Artelor", in cadrul expozitiei generale dedicata Regelui Carol I al Romaniei. Lucrarile prezentate publicului in expunerea de la Cotroceni provin din Muzeul Memorial" Nicolae Grigorescu" de la Campina, Muzeul de Arta din Ploiesti, Muzeul National Cotroceni si din trei colectii particulare. Nascut la Pitaru, Dambovita, cel care avea sa fie primul dintre fondatorii picturii romanesti moderne, urmat de Andreescu si Luchian, si-a trait ultimii ani ai vietii la Campina, in casa pe care singur si-a construit-o intre 1902-1904, si unde a avut si ultimul sau atelier. Aici s-a retras impreuna cu familia sa - sotia Maria Danciu si fiul, Gheorghe - intre 1904 - 1907, preferand atmosfera patriarhala a orasului ale carui imprejurimi, de o frumusete inegalabila, si-au pus profund amprenta asupra operei sale create in aceasta perioada. Opera marcata, in totalitate, de un stil si o viziune inconfundabile, de exercitiul lucrului in plei air, de luminozitatea paletei si de lirismul sau rafinat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.