Moody's Investors Service a anuntat, ieri, ca a pus sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, calificativul Romaniei pentru datoriile pe termen lung, plasat in prezent la "Ba1", astfel ca ratingul ar putea fi trecut in curand in categoria celor cu r
Moody's Investors Service a anuntat, ieri, ca a pus sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, calificativul Romaniei pentru datoriile pe termen lung, plasat in prezent la "Ba1", astfel ca ratingul ar putea fi trecut in curand in categoria celor cu risc acceptabil pentru investitii, transmite Mediafax. Agentia de evaluare financiara a plasat sub supraveghere si ratingurile pe termen scurt ale Romaniei, "Not Prime", pentru datoriile in valuta si moneda nationala, se arata intr-un comunicat al Moody's. Nu va fi modificat ratingul de referinta "Aa3" pentru creditele in moneda nationala, care reprezinta cel mai inalt calificativ ce poate fi acordat unui emitent sau unui imprumut in lei in Romania. De asemenea, nu va fi inclus in analiza ratingul "Aa3" pentru depozitele bancare in moneda nationala, acesta fiind cel mai inalt nivel al calificativelor pentru o banca sau alta institutie care atrage depozite in Romania. Calificativul actual acordat Romaniei de Moody's este cu o treapta sub categoria investitiilor cu grad scazut de risc. Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor's si Fitch, au acordat deja ratinguri "BBB minus", primul nivel din aceasta categorie. Analistii Moody's au declarat ca masura a fost determinata de imbunatatirea profilului de credit al Romaniei si de nivelul scazut al datoriei publice. Perspectiva de aderare la Uniunea Europeana in 2007 sau 2008 va consolida aceste evolutii pozitive si va favoriza continuarea reformelor, se spune in comunicat.
Inflatie de 6,7% in 2006
Potrivit Moody's, Romania a inregistrat progrese in cele mai importante domenii, astfel ca riscul de credit a fost redus pana la un nivel care confera tarii sanse semnificative pentru a dobandi un rating din categoria celor care indica risc scazut de investitii. Agentia noteaza ca datoria publica a scazut in ultimii ani, in contextul diminuarii ratelor dobanzilor si mentinerii sub control a deficitului bugetar. Programul de reforme economice este in curs de aplicare, fapt evidentiat de privatizarile catorva mari companii de stat in ultimul an. Introducerea regimului de tintire directa a inflatiei a imbunatatit coerenta politicii monetare, chiar daca obiectivele de inflatie vor fi probabil ratate. Inflatia a scazut la 8,5% anul trecut de la peste 40% in urma cu cinci ani, si s-ar putea reduce la 6,7% la sfarsitul acestui an, apreciaza Moody's. Banca centrala a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct procentual. Analistii agentiei considera ca Romania va adera la UE cel mai probabil in ianuarie 2007, ceea ce va avea un impact puternic la nivel microeconomic, cu un efect pozitiv asupra economiei in general, avand in vedere experienta altor tari. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.