Markus Ferber, presedintele grupului crestin-socialilor germani a declarat ca se asteapta ca Romania sa sprijine viitorul proiect constitutional al UE, inclusiv referinta privitoare la originile crestine pe care se bazeaza valorile europene, informea

Markus Ferber, presedintele grupului crestin-socialilor germani a declarat ca se asteapta ca Romania sa sprijine viitorul proiect constitutional al UE, inclusiv referinta privitoare la originile crestine pe care se bazeaza valorile europene, informeaza Deutsche Welle.
"Romania este o tara europeana prin apartenenta la crestinism, iar noi ne asteptam ca rolul sau in adoptarea noii Constitutii Europene sa fie considerabil", a accentuat Ferber, totodata amintind ca nu a remarcat un euroscepticism marcant la Bucuresti, asa cum se intampla in alte capitale est-europene. "Cred ca Romania si Germania, prin radacinile pe care le au in comun vor fi buni aliati pe viitor", a spus europarlamentarul, in cadrul unei conferinte organizata de fundatia Hanns-Seidel-Stiftung la Bruxelles, pe tema aderarii Romaniei la UE.
Germanul nu s-a ferit sa mentioneze si lipsurile Romaniei. Potrivit lui, principalele puncte negative sunt "lipsa unei culturi a transparentei in administratie", dar si faptul ca "adevaratele reforme au inceput in Romania foarte tarziu". "Imaginea negativa a Romaniei, a declarat Ferber, se datoreaza si populatiei germane din Transilvania care a parasit tara in primii ani dupa 1990 si care au indus scepticismul lor si celorlalti germani, mai ales ca ei stiau indeaproape situatia de pe teren, in ce mod se iau hotararile la Bucuresti pentru zone ca Valahia, Transilvania sau oriunde in Romania. Daca ei erau atat de critici, ei care aveau relatii si rude acolo, atunci situatia, au gandit unii, trebuie sa fie si mai rea". Vorbind despre succesele recente ale Romaniei, Markus Ferber a declarat ca: "Sunt doua nume legate de posibilitatea Romaniei de a deveni un succes ca stat membru al UE, in cazul aderarii in ianuarie 2007, presedintele Traian Basescu si ministrul Justitiei Monica Macovei".
Spre deosebire de Ferber, care a refuzat sa se pronunte, reprezentantul Comisiei Europene pentru Romania, De Lobkowicz, s-a declarat increzator in sansele Romaniei de a adera la 1 ianuarie 2007, vazand in aceasta "o oportunitate si nu un risc sau o diminuare a capacitatii de functionare a UE".
El a descris Raportul CE din mai ca fiind bazat pe trei coordonate. Primul, Romania a facut pasi decisivi in domeniul justitiei. In al doilea rand, lupta impotriva coruptiei a dus la rezultate notabile in privinta celor anchetati, cu doua mentiuni: lipsa de rezultate in privinta condamnarilor penale si neadoptarea pana la acest moment a legilor finantarii partidelor politice, si a legii minoritatilor nationale, intr-un alt domeniu important dar care nu tine de justitie.
A treia coordonata din Raport se refera la faptul ca Romania este in continuare o economie de piata, Lobkowicz amintind si faptul ca "din cele 14 stegulete rosii de anul trecut au ramas in prezent doar patru".

Rehn ii indeamna pe francezi sa ratifice Tratatul

Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, i-a indemnat pe parlamentarii francezi sa voteze Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei. Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu, in cadrul vizitei sale in Franta, a primit asigurari ca Parlamentul local va aproba documentul.
Insa, deoarece este cunoscut faptul ca francezii sunt printre cei mai sceptici in privinta extinderii Uniunii - fapt ce ar putea duce la o amanare a ratificarii Tratatului, comisarul pentru Extindere i-a incurajat pe parlamentarii francezi sa-si dea acceptul cat mai repede.
Mai mult, Olli Rehn a tinut sa-i asigure ca, dupa aderarea tandemului romano-bulgar, UE va lua un moment de respiro in privinta extinderii, pana la sfarsitul deceniului. Nici o aderare la Uniune nu este programata pana in 2010, cand Croatia ar putea deveni cea de-a 28 membra daca isi continua eforturile, a explicat oficialul Comisiei Europene, adaugand ca intrarea Turciei in UE nu este posibila in urmatorii 10 ani.
De asemenea, tot pentru a-i convinge pe parlamentarii francezi, comisarul le-a aratat ca ultimul val de aderare, cel din 2004, nu a adus problemele de care se temeau, cum ar fi o migratie masiva a fortei de munca dinspre Est spre Vest, nici o relocare puternica a companiilor occidentale in noile tari membre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.