Sub titlul "Inadaptatii", Hofmobiliendepot din Viena reuneste doua expozitii de exceptie si, in acelasi timp, doua figuri legendare ale Hollywood-ului, supuse aceluiasi destin tragic: pe nemuritorul "rebel fara cauza" James Dean si pe sex-simbolul tu
Sub titlul "Inadaptatii", Hofmobiliendepot din Viena reuneste doua expozitii de exceptie si, in acelasi timp, doua figuri legendare ale Hollywood-ului, supuse aceluiasi destin tragic: pe nemuritorul "rebel fara cauza" James Dean si pe sex-simbolul tuturor timpurilor, Marilyn Monroe, anunta Compress. Fotografiile apartin renumitei agentii Magnum din New York.
Prima parte a expozitiei, "James Dean - Imagini ale unei legende" poarta semnatura celebrului fotograf Dennis Stock. In februarie 1955, fotograful a intreprins cu James Dean, pe atunci un tanar actor cunoscut doar in cercuri restranse, o calatorie prin trei locuri care au marcat puternic existenta acestuia: New York, Fairmount (Indiana) - orasul copilariei sale si Hollywood. Fotoreportajul a fost publicat in revista "Life" si a aparut concomitent cu premiera oficiala a filmului "La est de Eden". Doar sapte luni mai tarziu, James Dean avea sa moara intr-un tragic accident de masina, iar fotografiile lui Dennis Stock urmau sa faca inconjurul lumii si sa contribuie la consacrarea rebelului actor ca legenda a Hollywood-ului.
Partea a doua a expozitiei reuneste 55 de fotografii realizate in 1960, in desertul Nevadei, pe parcursul filmarilor la "The Misfits". Expozitia de la Hofmobiliendepot preia numele filmului ("Inadaptatii"), film care desi la momentul lansarii nu s-a bucurat de o critica prea favorabila, a devenit in decursul vremii un adevarat mit. Scenografia poarta semnatura lui Arthur Miller, iar distributia ii uneste pe Marilyn Monroe, Clark Gable si Montgomery Clift. "Inadaptatii" a intrat in istoria cinamatografica si ca ultimul film complet al lui Marilyn Monroe si Clark Gable. La mai putin de doua saptamani dupa terminarea filmarilor, Clark Gable a murit in urma unui atac de cord. Marilyn Monroe s-a despartit la randul ei de Arthur Miller, iar filmul "Something's got to give", care a urmat in cariera actritei dupa "Inadaptatii", a ramas neterminat. Fotografiile realizate in timpul filmarilor la "The Misfits" de catre cei noua angajati ai agentiei Magnum (Inge Morath, Ernst Haas, Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold, Cornell Capa, Bruce Davidson, Elliot Erwitt, Erich Hartmann si Dennis Stock) surprind perfect atmosfera si tensiunea din platouri. Expozitia "Inadaptatii" poate fi vizitata la Viena pana pe 9 iulie. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.