Fotograful Arnold Newman, care a realizat portrete ale unor artisti precum Igor Stravinsky sau Pablo Picasso si despre care se spune ca a reusit sa surprinda nu numai chipurile acestora, ci si sufletele lor, a murit marti, la varsta de 88 de ani, int
Fotograful Arnold Newman, care a realizat portrete ale unor artisti precum Igor Stravinsky sau Pablo Picasso si despre care se spune ca a reusit sa surprinda nu numai chipurile acestora, ci si sufletele lor, a murit marti, la varsta de 88 de ani, intr-un spital din New York, transmite Reuters, citat de Mediafax. Newman, ale carui fotografii au aparut si in revista Life magazine, a fost celebru pentru ca a intemeiat un stil numit "portretizare de ambient", in care artistii si operele lor formau un intreg. Unul dintre cele mai faimoase exemple ale acestui stil este portretul lui Picasso, care il prezinta pe artist ganditor. Fotografia lui Marilyn Monroe, cu parul in dezordine si cu fata ce pare pierduta in ganduri negre, pare ca prevesteste moartea acesteia. Jonathan Klein, directorul executiv al agentiei Getty Images si prieten al lui Newman, l-a numit "un adevarat pionier care a contribuit la dezvoltarea artei portretului". "A surprins imagini definitorii ale multora dintre figurile notabile ale secolului XX si a influentat foarte mult generatiile de fotografi care reprezinta astazi aceasta traditie", a declarat Klein. Pe parcursul celor 65 de ani de cariera, Newman a fotografiat figuri din lumea politicii, afacerilor, artelor si literaturii. Newman s-a nascut pe 3 martie 1918 la New York si a crescut in Jersey si Florida. A studiat artele la Universitatea din Miami si a inceput sa realizeze fotografii in 1938, in diverse studiouri foto. In 1941, a fost descoperit de Beaumont Newhall de la Muzeul de Arta Moderna si de faimosul fotograf Alfred Stieglitz si astfel a fost organizata prima lui expozitie. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.