Romania va putea importa carne proaspata de pasare din afara Uniunii Europene dupa 15 iunie doar de la unitati care indeplinesc normele comunitare. Lista importatorilor este publicata in Jurnalul Oficial al comunitatii europene, si este preluata si
Romania va putea importa carne proaspata de pasare din afara Uniunii Europene dupa 15 iunie doar de la unitati care indeplinesc normele comunitare. Lista importatorilor este publicata in Jurnalul Oficial al comunitatii europene, si este preluata si in legislatia romaneasca, potrivit reprezentantilor Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Romania a incheiat acorduri care permit derogari de la normele UE in ceea ce priveste comercializarea carnii cu tari precum Statele Unite, Canada si Brazilia. Crescatorii autohtoni de pasari si-au exprimat de mai multe ori nemultumirea ca in relatiile comerciale cu aceste tari au existat derogari de la normele UE. Romania a importat, in 2005, 92.300 tone de carne de pasare din SUA, reprezentand 58% din total si 40.200 tone din Brazilia, respectiv 25,4%, conform UCPR. De fapt, importurile au crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand sa acopere anul trecut circa 42% din consum. In ultima luna, vanzarile de carne de pasare din productia interna au scazut cu pana la 85%, dupa aparitia unor noi focare de gripa aviara. Consumul de carne de pasare, fara autoconsum, s-a ridicat in 2005 la 375.000 tone, din care importurile au reprezentat 158.000 tone, comparativ cu 18% in 2000.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.