Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor preconizeaza elaborarea unui plan de reamenajare a Dunarii, astfel incat apele fluviului sa nu mai produca pagube atunci cand se revarsa, asa cum s-a intamplat in acest an. Sulfina Barbu, ministrul Mediului,
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor preconizeaza elaborarea unui plan de reamenajare a Dunarii, astfel incat apele fluviului sa nu mai produca pagube atunci cand se revarsa, asa cum s-a intamplat in acest an. Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca acest plan va fi derulat in perioada 2008-2012, pana la sfarsitul anului 2007 urmand sa fie realizat studiul privind "Redimensionarea ecologica si economica in sectorul romanesc al luncii Dunarii Inferioare", studiu ce va da solutia finala. Planul a fost supus dezbaterii publice. "Am cerut ca, prin folosirea unor tehnologii de ultima generatie, sa realizam o cercetare care sa ne arate clar ce se poate face in fiecare zona in parte, de pe intreg cursul romanesc al Dunarii, in asa fel incat sa realizam un sistem coerent de aparare impotriva inundatiilor, cu diguri si poldere care sa preia apa in exces, dar si un ecosistem sanatos, cu zone umede atat de importante pentru un mediu sanatos", a spus ministrul. Ea a precizat ca solutiile de amenjare a cursului Dunarii vor tine seama de realitatile din teren, de dezvoltarea economica si de aparitia localitatilor din zonele desecate. "Conceptul trebuie prezentat si la nivelul Europei, pentru ca el tine seama de ce se realizeaza si in amonte, pe Dunare", a spus Sulfina Barbu. "Trebuie investit destul de mult in acest studiu. Avem harti vechi, depasite, cu masuratori care fie nu mai sunt actuale, fie au avut o marja de eroare prea mare. Aceste lucruri trebuie corectate. In plus, trebuie sa stocam date suplimentare despre regimul juridic al terenurilor, al suprafetelor riverane Dunarii", a mai spus Sulfina Barbu. Intrebati cum vor incerca sa evite ca interesele economice ale unor persoane care sunt proprietari de terenuri agricole situate in vecinatatea Dunarii si care aduc profit, ministrul Barbu a dat asigurari ca vor fi gasite mecanismele de a rezolva astfel de probleme. "Interesele economice private nu pot prevala in fata celor publice. Asa ca, fie prin exproprieri, fie prin schimburi de terenuri ori despagubiri, acei proprietari vor renunta la terenurile de acolo, in cazul in care studiul va identifica situatii de acest gen", a spus Sulfina Barbu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.