Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, inainteaza astazi, Biroului Permanent, o serie de propuneri privind monitorizarea prezentei deputatilor la sedinte si masurile de sanctionare a celor care lipsesc de la lucrarile acestui for legislati
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, inainteaza astazi, Biroului Permanent, o serie de propuneri privind monitorizarea prezentei deputatilor la sedinte si masurile de sanctionare a celor care lipsesc de la lucrarile acestui for legislativ. In opinia initiatorului, astfel de prevederi sunt absolut necesare in conditiile in care mai multe proiecte de lege nu au putut fi adoptate din lipsa de cvorum sau sedintele unor comisii au fost suspendate din acelasi motiv legat de absenteism. Strategia responsabilizarii parlamentarilor pleaca de la identificarea chiulangiilor si sanctionarea acestora cu pierderea dreptului la indemnizatie. Totul pare simplu, insa deputatii pasibili de sanctiuni nu apar inregistrati cu absente nemotivate. "Au fost sedinte in care un numar mare de parlamentari isi inregistrasera prezenta, dar sala era aproape goala", remarca presedintele Camerei, acuzand complicitatea unor lideri de grup la bifarea condicii de prezenta. "Responsabilizarea parlamentarilor o pot face, acum, partidele de care acestia apartin. In conditiile votului uninominal, selectia o va face electoratul", ne-a declarat Olteanu.
Conform bazei de date a Institutului pentru Politici Publice (IPP), recordul la absenteism in Camera il detine Ovidiu Musetescu (PSD). Vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu a declarat, ieri, conform Mediafax, ca Musetescu va avea o implicare "din ce in ce mai serioasa" in viata parlamentara, ca urmare a discutiilor "destul de puternice" pe acest subiect din grupul parlamentar PSD.
Clasamentul absenteistilor reliefat de IPP (www.ipp.ro) evidentiaza, dupa Musetescu, si alti campioni ai chiulului parlamentar. Acestia sunt - in ordinea performantelor neparticiparii la vot - Nicolae Paun (minoritati), Jipa Florina Ruxandra (PRM), Niculescu-Duvaz Bogdan Nicolae (PSD), Nicolicea Eugen (PSD), Mazare Alexandru (PSD), Martin Eduard Stelian (PSD), Teodorescu Alin (PSD), Stireanu Octavian (PSD). In continuarea clasamentului rusinii apar si doua nume sonore: Crin Antonescu (PNL) si Viorel Hrebenciuc (PSD).
"Performantele"
deputatului Musetescu
l In actuala legislatura a luat cuvantul doar la depunerea juramantului
l "zero" - Initiative legislative
l "zero" - Intrebari si interpelari (desi este in opozitie - n. red.)
l Prezenta la vot: zece voturi din 989 posibile
l Este la al 4-lea mandat de parlamentar
l A fost seful Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului, cu rang de ministru, in perioada guvernarii PSD


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.