David Geffen. Un nume poate nu atat de popular ca studiourile DreamWorks SKG, Asylum Records, deja legendarul show de pe Brodway "Cats" si alte filme si formatii de muzica deja intrate in istorie. Cu toate acestea, toate aceste nume au un numitor com
David Geffen. Un nume poate nu atat de popular ca studiourile DreamWorks SKG, Asylum Records, deja legendarul show de pe Brodway "Cats" si alte filme si formatii de muzica deja intrate in istorie. Cu toate acestea, toate aceste nume au un numitor comun: David Geffen, care este - in mod incontestabil, unul dintre titanii de la Hollywood, unul dintre cei care "taie si spanzura". Cu o avere de peste patru miliarde de dolari, Geffen a intrat de mult in topul 100 al miliardarilor din revista Forbes. Biografia acestuia pare a fi - in linii mari - subiectul unui film cu "happy end", desi greutatile nu au lipsit. Totusi, Geffen face parte din oamenii care au capacitatea de a scoate bani din piatra seaca, fiind un miliardar care si-a facut singur banii, neexistand nici o mostenire sau "scoli inalte".
David Lawrence Geffen s-a nascut la data de 21 februarie 1943, in Brooklyn, New York. Parintii lui, Abraham si Batya Geffen, erau muncitori evrei din Ucraina. De mic, Geffen nu punea mare pret pe scoala, fiind atras in mod irezistibil de tot ceea ce insemna divertisment. Fiecare banut de care facea rost il dadea pe biletele de la teatru sau cinematograf, renuntand fara sa stea pe ganduri la scoala in favoarea acestora.
Cand a crescut, a incercat sa faca o facultate, dar nici aceasta nu a reusit sa-i capteze atentia prea multa vreme, preferand sa inceapa sa-si cladeasca propriul vis, sa intre in industria de divertisment. Astfel, tanarul Geffen a lucrat la un studio al televiziunii americane CBS, ca usier. Nedorind nici o clipa sa se opreasca aici, el a reusit sa intre - chiar daca la departamentul corespondenta - la una dintre cele mai mari agentii de recrutat talente la acea vreme. Pentru ca sansa a facut ca sora iubitei sale de la acea vreme sa fie casatorita cu cel mai mare producator muzical Phil Spector, Geffen a decis ca e momentul sa intre in forta in lumea divertismentului: laudandu-se ca este varul lui Spector si ca a absolvit la UCLA, dand din coate, Geffen a reusit sa fie angajat la firma de impresariat.
I-a reunit pe Neil Young, Crosby, Stills si Nash
Dupa scurta vreme, in 1967 - David Geffen era deja o descoperire, un geniu in lumea divertismentului, iar doi ani mai tarziu a reusit performanta sa ii reuneasca pe Neil Young, Crosby, Stills si Nash, cei care au debutat in legendarul Woodstock. Cu mentori de exceptie, mari directori ai firmelor de inregistrari, Geffen a inteles ca trebuie sa-si deschida propria afacere. Astfel, in 1971 lua nastere Asylum Records unde a semnat contracte cu artisti care au devenit vedetele anilor '70. Printre primii care au semnat cu Geffen s-au numarat Jackson Browne si Eagles, dupa care au venit si artisti consacrati cum ar fi Bob Dylan, Linda Ronstadt si fosta sa prietena, Joni Mitchell (care de altfel l-a imortalizat pe Geffen in hitul sau din anul 1974 "Free Man in Paris").
In ciuda faptului ca a promis ca va avea grija personal de artistii sai, Geffen a vandut Asylum companiei Warner pentru sapte milioane in anul 1972. El a primit doua milioane cash si cinci milioane in actiuni Warner Communications, ceea ce l-a transformat in unul dintre cei mai mari actionari ai companiei. In acest punct, Geffen a trecut, impreuna cu Warner, granita industriei de film.
In 1975, Geffen a devenit vicepresedinte si asistentul-sef al lui Ted Ashley, presedintele Warner Brothers Pictures. In mai putin de un an, cei doi s-au certat, iar Geffen a fost concediat.
Omul din spatele show-ului "Cats"
In 1980, Geffen revenit si a fondat Geffen Records, sub protectia numelui Warner. Primul artist care a semnat cu casa sa de discuri, chiar in acelasi an a fost Donna Summer. Cel de-al doilea album al Geffen Records a fost "Double Fantasy", semnat John Lennon si Yoko Ono. La doar doua zile de cand albumul a intrat in topuri, Lennon a fost asasinat la New York.
Elton John a fost cel de-al treilea nume care a semnat cu Geffen Records. Pe atunci, steaua lui Elton John parea ca apusese, pentru ca la inceputul anilor '80, el nu mai vindea ca inainte mai multe milioane de albume. In aceeasi situatie se aflau si ceilalti artisti cu care a semnat Geffen: Joni Mitchell si Neil Young.
In 1981, David Geffen a intrat in lumea musicalurilor de pe Broadway, unde a produs hituri ca "Dreamgirls" si "Cats".
Compania sa a facut si productie de film, realizand filmele "Personal Best" - 1982, un an mai tarziu a realizat filmul "Risky Business", si in 1986 "Little Shop of Horrors". Filmul "Risky Business" este de fapt productia care l-a transformat pe Tom Cruise intr-un star. El a fost "omul cu banii" din spatele legendarului show "Cats" (care este cel mai longeviv musical din istoria Brodway-ului).
Primul milionar self-made
La inceputul anilor '90, Geffen a vandut firma cu acelasi nume companiei MCA, pentru o suma estimata la 550 de milioane de dolari. Aceasta tranzactie l-a transformat in primul milionar self-made al Hollywoodului.
Geffen a fost introdus in lumea politicii de catre prietenul sau Warren Beatty si chiar a ajutat la strangerea unor fonduri pentru Bil Clinton si partidul sau. Se spune ca el era un apropiat al familiei Clinton si ca l-a sfatuit pe presedinte de multe ori cum sa scape de gura presei.
Tot la inceputul anilor '90, desi el a avut o serie de relatii cu Cher, Marlo Thomas si alte femei, Geffen a recunoscut, in noiembrie 1992, in cadrul unei actiuni caritabile care strangea bani pentru bolnavii de SIDA, ca este homosexual. Geffen a mai povestit atunci cum si-a pierdut cativa prieteni foarte apropiati, rapusi de SIDA, dar ceea ce l-a daramat la un moment dat a fost pierderea celui mai bun amic al sau, Steve Rubell, care era patronul legendarei discoteci din New York, "Studio 54".
Cei trei titani
In octombrie 1994, David Geffen a intrat in istoria cinematografiei: el a devenit unul dintre cei trei titani ai industriei de film care au deschis un nou studio la Hollywood, fapt care nu se mai intamplase din anul 1930. Astfel, "DreamWorks SKG" a fost fondat de Geffen, Steven Spielberg si Jeffrey Katzenberg. Printre succesele majore ale studiourilor Dreamworks se numara filmele premiate la Oscar "Saving Private Ryan", "American Beauty" si "Shrek". Cu toate acestea, recent, gigantul hollywoodian Paramount Pictures a anuntat o tranzatie uluitoare: a cumparat celebrele studiouri cinematografice Dreamworks SKG - tranzactia atingand cifra de 1,6 miliarde de dolari. In urma vanzarii studiourilor, Spielberg a ramas la Dreamworks ca regizor-producator, in timp ce David Geffen este presedinte. Intr-un cuvant, acum, David Geffen este un "jucator-cheie" in ceea ce ar reprezenta "noul Hollywood". El a devenit mult mai bogat si mai puternic decat visase vreodata sa devina atunci cand era adolescent. Influenta lui Geffen s-a extins mult mai departe de industria de divertisment: el s-a implicat in afacerile de pe Wall Street, arta, imobiliare si politica. Gurile rele spun ca Geffen "calca pe cadavre" pentru a-si atinge scopurile, netinand cont de relatiile de afaceri sau chiar personale. El este poreclit chiar in unele cercuri ca fiind "mafiotul de catifea". Telul sau este clar: bani, faima si putere. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.