Banca Nationala a Romaniei a elaborat proiectul de norme privind riscul operational, care a fost publicat pe site-ul bancii centrale si se afla in prezent in dezbatere publica. Aceste norme sunt premergatoare implementarii acordului Basel II, care st
Banca Nationala a Romaniei a elaborat proiectul de norme privind riscul operational, care a fost publicat pe site-ul bancii centrale si se afla in prezent in dezbatere publica. Aceste norme sunt premergatoare implementarii acordului Basel II, care stabileste pentru banci metodologii de calcul mai precise ale rezervelor de capital pe care trebuie sa le faca, avand in vedere riscul de credit comercial si operational.
Prevederile noului act normativ se aplica bancilor, caselor de economii, organizatiilor cooperatiste de credit, bancilor de credit ipotecar si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din alte state, reglementand determinarea nivelului minim al fondurilor proprii necesare acoperirii riscului operational.
Calcularea cerintei de capital pentru acoperirea riscului operational se face prin aplicarea unei cote de 15 la suta asupra "indicatorului relevant", care reprezinta media aritmetica a rezultatelor brute anuale ale activitatii bancare, inregistrate de institutia de credit in ultimele trei exercitii financiare incheiate.
Potrivit proiectului legislativ, institutiile de credit care nu aplica abordarea de baza in scopul determinarii cerintei de capital aferente riscului operational au obligatia sa stabileasca politici si criterii adecvate de incadrare a diferitelor activitati pe cele opt categorii prevazute in anexa actului normativ - finantarea societatilor comerciale, cu o cota de risc de 18 la suta, tranzactionare si vanzari - 18 la suta, brokeraj de retail - 12 la suta, activitate bancara comerciala - 15 la suta, activitate bancara de retail - 12 la suta, plati si decontari - 18 la suta, servicii de agent - 15 la suta, administrarea activelor - 12 la suta. (Rompres)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.