Surse din Parchetul Militar au informat ca Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, urmeaza sa fie pus fata in fata cu Miron Cozma, intr-o confruntare legata de dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Potrivit acelorasi surse judiciare, confrunta
Surse din Parchetul Militar au informat ca Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, urmeaza sa fie pus fata in fata cu Miron Cozma, intr-o confruntare legata de dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Potrivit acelorasi surse judiciare, confruntarea ar urma sa aiba loc maine, insa aceasta s-ar putea amana pentru cel mai tarziu saptamana viitoare daca Iliescu va solicita acest lucru, prin aparatorii sai. Cozma, care are deocamdata calitatea de martor in acest dosar, spre deosebire de Iliescu, care a fost pus sub invinuire, a solicitat procurorilor militari inca de anul trecut aceasta confruntare. El a declarat atunci ca dupa mineriada din iunie 1990 i-au fost oferite functii importante in stat, precum cea de ministru de Interne, pe care le-a refuzat, intrucat veneau din partea unei guvernari conduse de un "fost nomenclaturist". Avocatul lui Cozma, Adrian Roseti, a declarat la acea vreme ca alte oferte i-au fost facute fostului lider al minerilor in timpul anchetei privind mineriada din iunie 1990, propunandu-i-se ca, in schimbul gratierii, sa denatureze relatarile despre aceste evenimente. Aparatorul lui Cozma mai declara ca fostul lider al minerilor a spus procurorilor ca dupa mineriada din iunie 1990 a primit mai multe oferte de a ocupa functii importante in stat, printre care si postul de ministru de Interne, dar ca nu le-a acceptat, motiv pentru care dupa aceea "a inceput prigoana impotriva lui". Intrebat care a fost motivul refuzarii acestor oferte, avocatul a spus ca Miron Cozma a decis astfel, intrucat il considera pe Ion Iliescu "un fost nomenclaturist", asa ca nu putea accepta functii oferite de o guvernare condusa de un astfel de om. El le-a spus anchetatorilor ca "un inalt procuror din conducerea Parchetului" i-ar fi propus sa denatureze evenimentele din iunie 1990, pentru a beneficia ulterior de gratiere. Anul trecut Cozma nu a dorit sa spuna numele acelui procuror, precizand insa ca o va face insa la urmatoarea declaratie.
Intalnire furtunoasa
Confruntarea dintre Ion Iliescu si Miron Cozma ar putea insemna trimiterea in judecata a fostului sef al statului. Potrivit unor surse judiciare, dosarul este aproape de finalizare, iar dupa aceasta confruntare nu va mai dura mult pana cand dosarul va fi remis instantei. Intalnirea dintre cei doi se anunta una "furtunoasa", avand in vedere declaratiile lui Cozma la adresa lui Iliescu si faptul ca la 24 de ore dupa ce a fost gratiat, Iliescu a revocat ordinul iar fostul ortac a ajuns din nou dupa gratii.
Cu putin timp inainte de incetarea mandatului, Iliescu l-a gratiat pe Cozma. In ciuda acestui fapt, el a fost liber numai o zi, pentru ca fostul sef al statului a revocat decretul de gratiere, Cozma fiind incarcerat din nou. Asadar, gratierea lui Iliescu nu i-a fost de mare ajutor. Avand in vedere ca fostul lider al minerilor nu a fost anchetat pentru mineriada din iunie '90, avand doar calitatea de martor in acest dosar, el are tot interesul sa spuna adevarul. Pentru ca daca ar fi judecat si condamnat in acest dosar si i-ar fi aplicata o pedeapsa mai mare decat cele la care a fost condamnat, ar mai sta un timp dupa gratii. Cozma deja a facut unele declaratii incendiare despre acele evenimente si este de asteptat ca odata pus fata in fata cu Ion Iliescu sa rabufneasca, sa dea cartile pe masa si sa spuna tot.
Iliescu considera o aberatie sa fie trimis in judecata
Ion Iliescu a fost audiat ultima data in acest dosar luna trecuta, cu greu fiind convins sa vina la Parchet, dupa ce luni bune gasise tot felul de scuze pentru a nu se prezenta. El a sosit seara, in jurul orei 19.00 la Parchetul General, pentru a fi audiat de procurori, in calitate de invinuit. Initial, intalnirea cu procurorii trebuia sa aiba loc la ora 14.00, insa avocatii lui au cerut ca audierea sa fie reprogramata la ora 19.00, sperand ca presa nu va fi de fata. Iliescu a ajuns la Sectia Parchetelor Militare la ora 19.00, fiind escortat de doua masini ale Serviciului de Paza si Protectie, si a intrat in cladire pe la intrarea din spate, pentru a evita ziaristii care il asteptau in fata institutiei. Dupa doua ore de audieri, la iesire, fiind "incoltit"de presa, a declarat ca este o aberatie sa fie trimis in judecata in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar a apreciat ca procurorii trebuie sa faca aceasta ancheta dupa ce au primit niste sesizari. Iliescu a spus ca a avut o discutie informala despre acest dosar si ca a incercat sa clarifice cadrul procesual in cauza. Totodata, fiind intrebat de jurnalisti cum apreciaza posibilitatea trimiterii sale in judecata, Ion Iliescu a spus ca "acest lucru ar fi o aberatie".
Cozma ii cere ajutorul lui Basescu
Miron Cozma ii cere presedintelui Traian Basescu sa intervina in cazul sau. El sustine ca este nedreptatit in inchisoare si ca singurul care ar putea sa-i faca dreptate este presedintele Romaniei. Miron Cozma spera ca prin interventia presedintelui Basescu sa obtina o judecata impartiala. "Nu ii cer sa intervina in actul de justitie, ci sa intrevina pentru ca asupra justitiei sa nu se faca presiuni politice. Daca nu ma va ajuta pot sa gandesc ca toate aceste manevre politice vin din directia aceea", spune Cozma, citat de Realitatea TV. Miron Cozma spune ca o va da in judecata pe Monica Macovei. Fostul lider al minerilor considera ca ministrul Justitiei a influentat comisia de eliberari conditionate cand a trimis la Rahova un raport care arata ca el a fost favorizat de fosta conducere a penitenciarului. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.