Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ieri ca "Grivco cumpara energie de la Rovinari, cu 119 lei/MWh, peste pretul reglementat de la acest complex, si vinde catre Electrica, din decembrie 2005, pentru acoperirea varfului de consum al acestei
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ieri ca "Grivco cumpara energie de la Rovinari, cu 119 lei/MWh, peste pretul reglementat de la acest complex, si vinde catre Electrica, din decembrie 2005, pentru acoperirea varfului de consum al acestei companii, la un pret similar cu al energiei in banda". Pretul mediu de vanzare in banda (n.r.- pentru cantitati constante de energie, ziua si noaptea) este de circa 120-130 de lei/MWh, iar pretul cu care Grivco vinde ca varf catre Electrica (n.r. - cand consumul este maxim) este de 129 de lei/MWh, a afirmat, conform Mediafax, Seres. El a aratat ca Grivco apare in datele raportului Corpului de control al ministrului Economiei ca vanzator catre Electrica, insa doar o mica parte din energia furnizata este de la Rovinari, livrarile provenind in principal din import, din Bulgaria. "Am fost preocupat sa verific in primul rand Grivco, pentru ca stiam ca intotdeauna se va incerca o legatura intre mine si Grivco, in sensul avantajarii acestei companii", a adaugat Seres. El a mai afirmat ca, in urma cu doua saptamani, Electrica a solicitat, la cererea Ministerului Economiei, rezilierea contractului cu Grivco.
Reamintim, deputatul PSD Victor Ponta a acuzat firma Grivco, la care este actionar presedintele Partidului Conservator (PC) Dan Voiculescu, ca ar fi cumparat electricitate de la stat pentru a o revinde la preturi cu mult mai mari. Voiculescu a respins acuzatiile lui Ponta, spunand ca Grivco nu a cumparat energie de la stat ca sa o revanda statului. Presedintele PC a mai sustinut ca firma Grivco importa din Bulgaria energie electrica pe care o vinde la Metrorex, la Electrica si la alte societati. "La Grivco este imposibil sa se cumpere de la statul roman si sa se vanda statului roman. Daca se intampla asta, va garantez ca presedintele director general va fi imediat destituit", a spus Dan Voiculescu.
Conservatorii vor audierea lui Ponta, Berceanu si Seres
Pe de alta parte, liderul deputatilor PC, Bogdan Pascu, a solicitat Biroului Permanent al Camerei audierea de catre Comisia de Politici Economice si Privatizare a "celor implicati in scandalul declaratiilor privind vanzarea energiei la suprapret", referindu-se la Victor Ponta, Radu Berceanu si Codrut Seres. "Liderul grupului parlamentar al PC din Camera Deputatilor, Bogdan Pascu solicita Biroului Permanent al institutiei audierea de catre Comisia de Politici Economice si Privatizare a celor implicati in scandalul declaratiilor privind vanzarea energiei la suprapret", se arata intr-un comunicat al PC. Pascu este de parere ca audierea celor trei va duce la descoperirea vinovatului in privinta "ilegalitatilor invocate public in ultima vreme in domeniul comertului cu energie". "Cred ca toti romanii sunt interesati de aflarea adevarului in aceasta problema destul de delicata. Mi se pare normal ca toata lumea sa afle cum este cheltuit banul public si cine se imbogateste pe spinarea romanilor. Trebuie sa lasam deoparte show-urile mediatice si sa incredintam problema unei comisii specializate care sa se pronunte asupra aspectelor incriminate", mai spune Pascu.
Senatorul PD Radu Berceanu a negat orice implicare a democratilor in afacerile cu energie electrica si a prezentat contracte incheiate imediat dupa alegerile generale din 2004 de Grivco, prin care firma detinuta de Dan Voiculescu a vandut unor societati de stat energie cumparata de la Rovinari si Turceni. Berceanu s-a aratat uimit de declaratiile ministrului PC al Economiei privind existenta unor firme "capusa" care ar cumpara energie electrica de la stat pentru a o revinde statului la preturi mai mari. "In primul rand, am constatat ca ministrul Seres a facut niste descoperiri epocale dupa un an si jumatate de cand a preluat mandatul. In al doilea rand, am constatat ca atentia sa a fost focalizata pe complexele energetice, locuri unde este energie mai scumpa. Nu stiu de ce nu se intereseaza de Hidroelectrica putin", a sugerat senatorul democrat.
Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca vor fi inlocuite consiliile de administratie ale complexelor energetice de la Turceni si Rovinari, masura fiind adoptata in urma rapoartelor de la inceputul lunii mai ale Corpului de Control al ministrului, care au indicat incalcari ale legislatiei si management defectuos in domeniul tranzactiilor cu energie electrica. (V.D., G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.