Piata imobiliara din Romania este extrem de subtire in prezent, iar numarul de tranzactii este redus, dar asa-zisa prabusire tine mai mult de o anumita perceptie, dar, intr-o tara cum este Romania nici nu se va prabusi, nici nu va exploda de la o zi

Piata imobiliara din Romania este extrem de subtire in prezent, iar numarul de tranzactii este redus, dar asa-zisa prabusire tine mai mult de o anumita perceptie, dar, intr-o tara cum este Romania nici nu se va prabusi, nici nu va exploda de la o zi la alta, se arata intr-un comunicat al companiei imobiliare Impact. "Semnalele date de Banca Nationala a Romaniei sunt o consecinta a semnalelor venite de la nivel european, dar nu a fost suficient de bine nuantata aceasta problema.
La nivel european exista o ingrijorare referitoare la cresterea preturilor pe anumite piete si exista, de asemenea, un oarecare risc ca bancile sa nu poata sustine asemenea credite ipotecare sau imobiliare.
Intrebarea este cui este adresat acest semnal? Avertizeaza cumparatorii, vanzatorii sau bancherii? Daca acceptam ca piata s-ar prabusi, se pune in aplicare un mecanism de protectie numit fond de garantare ipotecara, care preia exact aceste caderi", a precizat Dan Ioan Popp, presedintele Impact.

Criza de moment

Piata imobiliara are diverse cicluri si sufera diverse perioade de crestere si descrestere, iar in acest moment numarul tranzactiilor pe piata imobiliara este poate unul dintre cele mai scazute, considera consultantul imobiliar Narcis Gorea. In privinta dezvoltarii pietei imobiliare, este de evidentiat ca in momentul de fata preturile existente sunt dictate de cerere si oferta. "Cererea exista, e evidenta, bancile o simt, dar oferta e limitata pentru ca in Romania s-a construit destul de putin. Interesele din zona pietei banilor sunt cele care pana la urma misca interesele din zona imobilelor. Valoarea unui obiect e data de cateva elemente, dintre care foarte importante sunt: raritatea, utilitatea, dorinta de a avea sau de a folosi acel obiect si puterea de cumparare a populatiei. Proprietatile imobiliare sunt utile. In general, pe piata locuintelor exista dorinta de a poseda apartamente, exista foarte multe persoane care doresc sa devina proprietare, dar nu dispun insa de sumele necesare achizitiei in imobiliar", a spus Gorea. (Rompres)

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.