La mijlocul mandatului ministrului Ion Rus in Ministerul Administratiei si Internelor, din cauza numeroaselor acuzatii din presa cu privire la averea si modul de dobandire a acesteia de catre unii subordonati de-ai sai, acesta a dispus un control la
La mijlocul mandatului ministrului Ion Rus in Ministerul Administratiei si Internelor, din cauza numeroaselor acuzatii din presa cu privire la averea si modul de dobandire a acesteia de catre unii subordonati de-ai sai, acesta a dispus un control la nivel national care a vizat cum si cat de corect au dobandit functionarii publici din MAI casele, masinile si bunurile de valoare. Rezultatul a fost unul care a coplesit opinia publica: un singur subofiter a fost gasit "vinovat" de a nu-si putea justifica averea.
Acest verdict a insemnat mult mai mult insa pentru oamenii legii aflati pana atunci in colimatorul presei. A oferit o dovada de "incoruptibilitate", o proba peste care cu greu puteai trece.
Din acel moment fiecare cadru al MAI se putea lauda ca a obtinut averea in mod licit, fiind chiar si atestat in acest sens de catre comisia de verificare a averilor dispusa la acel moment de Ion Rus.
Atunci ca si acum, probele in sprijinul dovedirii unei mite catre un oficial al statului erau greu de fructificat din cauza faptului ca se acopereau intre ei. Politistii erau controlati de politisti, procurorii de procurori, judecatorii de judecatori, medicii de catre medici si "corbii" de catre "corbi". De la ultimul exemplu vine si justificarea solutiei ca nici un politist nu a primit spaga vreodata, nu a materializat-o in bunuri si nici nu a beneficiat de vreun avantaj material de pe urma muncii in slujba statului.
Mama, copilul si afaceristul
Cazul pe care il vom detalia mai jos este cel al comisarului Traian Berbeceanu - seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din Alba. Conform facsimilului alaturat, in luna septembrie a anului 2004, o anume Lulieana Berbeceanu a vandut, in calitate de mandatar al vanzatorilor Ioan si Helene Marinescu, un apartament situat in municipiul Deva, fiului ei, Traian Berbeceanu. Imobilul, situat in municipul Deva, are 80,15 mp, trei camere si a fost tranzactionat pentru suma de 400 de milioane de lei. Adica un pic peste 11.000 de euro.
Mandatarul este o femeie de 54 de ani, Lulieana Berbeceanu, mama sefului Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Alba Iulia. Vanzatorii sunt doi prosperi oameni de afaceri din judetul Hunedoara. Cumparatorul este Traian Berbeceanu, comisar in cadrul MAI si unul dintre cei mai temuti "oameni ai legii din trei judete".
In ceea ce priveste pretul, acesta este un pic cam redus, dar nu vom insinua ca partile au comis vreo nelegiuire. Mentionam insa ca exista un nomenclator al preturilor bunurilor imobiliare care stabileste pretul minim de vanzare al unui imobil in functie de zona. Aceasta dispozitie cu privire la pret are in vedere si avea si la nivelul anului 2004, valoarea minima a unei tranzactii cu scopul obtinerii de catre stat a impozitului pe profit. Oamenii s-au invatat insa sa declare mai putin in fata autoritatilor pentru a nu plati un bir catre stat considerat de ei nejustificat.
Indicii pentru o ancheta
Mandatarul, Lulieana Berbeceanu, nu este nici pe departe o cunostinta apropiata a vanzatorilor Ioan si Helene Marinescu. In anul 2004 acestia erau oameni de afaceri respectabili, in plina ascensiune, care isi obtineau profitul din fabricarea si comercializarea perdelelor. Diferenta de varsta dintre mandatar si mandatat, pozitia sociala si cercul relational al celor doua parti vin sa sprijine ideea ca mama politistului Berbeceanu nu avea cum sa-i cunoasca pe cei doi decat din anturajul unei terte persoane. Din datele pe care le detinem si din informatiile care ne-au parvenit pe canale oficiale, dar pe care nu le vom dezvalui deocamdata, legatura dintre Lulieana si vanzatorii apartamentului s-a facut prin comisarul Berbeceanu.
Un indiciu pentru o posibila ancheta, il reprezinta si oportunitatea tranzactiei pentru familia Marinescu. La momentul vanzarii apartamentului, Ioan si Helene Marinescu erau prosperi oameni de afaceri, cu aproximativ trei ani de profit in spate. Asociati cu un cetatean strain in afaceri cu perdele au beneficiat de contracte ferme din partea unor societati comerciale occidentale de prim rang. Deci nu aveau nevoie de bani. Mai ales ca stiau, ca oameni de afaceri respectabili, ca orice bun imobil are o cota foarte buna de piata, poate fi gajat si reprezinta unul dintre cele mai trainice segmente de investitii.
Contactat telefonic de catre reporterii ZIUA, Traian Berbeceanu a declarat referitor la pretul tranzactiei: "Vreti sa spuneti cumva ca e ilegal? Pai stiti cum arata casa aia? Haideti ca ma mai suna cineva pe linia cealalta! Ceau!"

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.