Cine a spus ca englezii sunt tacuti si rezervati? La inceputul lunii iunie, in Marea Britanie, mai precis in localitatea Chester, se desfasoara un concurs avand drept subiecte tipatul si strigatul. Locuitorii din Chester sunt obisnuiti cu zgomotele s
Cine a spus ca englezii sunt tacuti si rezervati? La inceputul lunii iunie, in Marea Britanie, mai precis in localitatea Chester, se desfasoara un concurs avand drept subiecte tipatul si strigatul. Locuitorii din Chester sunt obisnuiti cu zgomotele stridente emise de corzile vocale inca din cele mai vechi timpuri. Soldatii Legiunii XX romane se adunau in fiecare dimineata in sala Principia (acum Forum Arcade) pentru "papara" obisnuita pe care o luau de la comandantul lor. Forum Arcade, aflata la intersectia a patru strazi, a ramas de-a lungul secolelor si este si azi locul anunturilor publice. In acest loc, o anumita proclamare de acest fel a ramas in mintea locuitorilor, pentru totdeauna. O rascoala sangeroasa care cuprinsese intreg teritoriul Tarii Galilor a atins punctul culminant la Chester. Dupa inabusirea rebeliunii, Henry al IV-lea a luat masuri severe pentru ca evenimentul sa nu aiba ecouri si repetitii. La 14 septembrie 1403, el i-a scris primarului orasului Chester ordonandu-i ca "orice galez sau simpatizant de galezi sa fie alungat din oras, altminteri il va astepta decapitarea". Regele a subliniat ca noua lege sa fie facuta publica cu tam-tam, incat nici un om sa nu ramana neinformat despre aceasta. Cel insarcinat cu publicarea anuntului a facut tot posibilul sa strige, incat sa se auda din orice colt al orasului. In aceeasi intersectie, Charles I a fost proclamat tradator in 1646. Astazi deschis vizitatorilor galezi, orasul Chester se poate mandri cu una dintre cele mai bine pastrate traditii din toata Marea Britanie - aceea de strigat. Campionatul de tipete si strigaturi de la Chester este sansa unica pentru cei cu inclinatii pentru ridicarea vocii. In 1650, Primaria din Chester a proclamat pentru prima data pe sotii David & Julie Mitchell cei mai mari strigatori din oras, iar astazi traditia este continuata. In linia acestei traditii, in fiecare an in primele zile din luna iunie, este facuta o proclamatie adorata de turisti: sunt desemnati "Regele si regina strigatorilor", "Campionii mondiali la tipat" sau pur si simplu "David & Julie". Campionii mondiali la tipat din 1999, s-au deplasat pana in Insula Vancouver, British Columbia, o zona pustie, unde au exersat "cat i-au tinut plamanii". Regulile concursului nu sunt complicate. Competitorii care ravnesc la titlul mondial trebuie sa strige sau sa tipe cat mai tare si cat mai mult, acompaniati sau nu de instrumente muzicale actionate mecanic (nu electrice) Dupa prestatie, juriul desemneaza (pe baza masuratorilor) "Cel mai mare strigator" si "Cea mai mare strigatoare", "Cel mai mare strigator cel mai bine imbracat" si "Cea mai mare strigatoare cel mai bine imbracata". Acestia trebuie, conform titlului castigat, sa citeasca anunturile publice tot timpul anului, pana ce alt cuplu le va lua locul. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.