Arheologii au descoperit la Templul Vulpii din Buena Vista, Peru, un calendar preistoric urias, format din sculpturi aranjate circular, relateaza Discovery Channel.
Calendarul, care dateaza din anul 2200 i.H., este cea mai veche structura de ac
Arheologii au descoperit la Templul Vulpii din Buena Vista, Peru, un calendar preistoric urias, format din sculpturi aranjate circular, relateaza Discovery Channel.
Calendarul, care dateaza din anul 2200 i.H., este cea mai veche structura de acest gen descoperita vreodata in cele doua Americi.
Au mai fost dezgropate si in Mexic monumente similare care au apartinut maiasilor, insa acestea erau vechi de 2000 de ani. De asemenea, exista si variante europene ale acestor monumente. "Cei mai vechi astronomi care au creat astfel de <<aparate>> - mai vechi decat cel descoperit la Buena Vista - au fost irlandezii, care au creat dispozitive complexe, cu instrumente multiple" a declarat Robert Benfer, care a supervizat proiectul si care este profesor de antropologie la Universitatea Missouri-Columbia.
"Cel mai faimos este cazul faraonului egiptean Amenhotep, care in anul 1500 i.H. avea create statui dupa care egiptenii se puteau orienta si afla perioada cand Nilul urma sa isi iasa din matca", a afirmat Benfer.
Calendarul peruan, creat acum 4000 de ani, a reprezentat o sculptura impresionanta chiar si pentru contemporani. Era facut din noroi amestecat cu iarba si acoperit cu lut, fiind vopsit in galben stralucitor si rosu.
Cercetatorii au prezentat aceasta descoperire la intalnirea anuala a Arheologilor din San Juan, Puerto Rico.
Benfer a declarat ca templul si sculpturile sale se pare ca au legatura cu astronomia, fiind menite sa indice agricultorilor perioadele de inundatii.
Ofrande pentru recolte bogate
De asemenea, evenimentele celeste majore - cum ar fi rasaritul soarelui in timpul echinoctiului sau al solstitiului erau marcate cu linii care marcau intrarea in templu, pe diverse sculpturi, in incaperi sau pe ziduri.
De exemplu, intr-una dintre incaperi era desenata o linie care marca rasaritul soarelui la data de 21 decembrie, ziua care marcheaza sezonul inundatiilor.
Data de 21 martie, cand apele incepeau sa se retraga, era si ea marcata cu diverse linii complicate.
Cercetatorul Neil Duncan, care a lucrat cu arheologul peruan Bernardino Ojeda, a povestit ca incaperile contineau si urme care indica faptul ca acolo se aduceau ofrande importante.
"Ofrandele constau in special in plante, diverse fructe etc. "bumbac, seminte de bumbac, fructe ca lucuma sau guava, dovleac, ierburi sau boabe", a explicat Duncan. Pe langa acestea s-au descoperit oase de peste si diverse cochilii.
"Acestea sunt ofrande care erau depuse in templu in cadrul unor ritualuri care erau menite a imbuna zeitatile sau pentru a se asigura simpatia acestora fata de locuitori".
Arheologii nu au descoperit nici o dovada ca ar fi existat sacrificii umane, insa au gasit mumia unei femei aflate in pozitie fetala. "Este un obicei stravechi conform caruia mortii erau ingropati in locuri considerate sfinte sau foarte <<puternice>>".
Poate cea mai uimitoare descoperire a fost descoperirea unui disc personificat care se incrunta la apusul soarelui din data de 21 iunie, data traditionala care indica inceputul recoltelor. Se pare ca anticii aveau simtul umorului.
Hugo Ludena, cercetator la Universitatea Federico Villarreal din Lima, este de parere ca discul personalizat este de fapt Pacha Mama, zeita mama a Pamantului care se intristeaza cand apune soarele.
Incantati de descoperiri, Benfer si echipa sa continua excavatiile la situl arheologic de la Buena Vista. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.