Moment de sarbatoare pentru basarabeni, in Ziua Inaltarii Domnului, in care se celebreaza si Ziua Eroilor. Cu mic cu mare - veterani de razboi in tinuta de gala si purtand pe piept decoratii de razboi, oameni simpli, imbracati in straie de sarbatoare
Moment de sarbatoare pentru basarabeni, in Ziua Inaltarii Domnului, in care se celebreaza si Ziua Eroilor. Cu mic cu mare - veterani de razboi in tinuta de gala si purtand pe piept decoratii de razboi, oameni simpli, imbracati in straie de sarbatoare, tineri in costume populare, purtand buchete de flori sau steagurile Moldovei si Romaniei - locuitorii din localitatea Tiganca, dar si din imprejurimi (judetul Cahul) au venit, de la primele ore ale diminetii, pe campul unde s-a desfasurat ceremonia de inaugurare a Cimitirului de Onoare Romanesc. Cimitir in care sunt inhumati 1020 de ostasi romani cazuti in campania din est, in iunie 1941. Pentru cei de dincolo de Prut evenimentul a fost extrem de important si, probabil, irepetabil. Nu doar pentru ca participau la comemorarea ostasilor romani cazuti pe aceste meleaguri, ci pentru ca aveau sa il vada, in sfarsit, pe fostul Suveran al Romaniei, Regele Mihai I, revenit in Basarabia dupa o absenta de 65 de ani. "Traiasca Regele! Traiasca Romania Mare! Traiasca Regele Basarabiei! sau Bine ati revenit Majestate!" - au fost scandarile, insotite de aplauze, cu care a fost intampinat Regele Mihai de multimea numeroasa venita sa asiste la ceremonia militara si la slujba religioasa, oficiata de IPS Petru, Mitropolitul Basarbiei si de un sobor de preoti.
"Un singur imn pentru o Romanie Mare!"
Intonarea Imnurilor de Stat ale Romaniei si Republicii Moldova, inainte de ceremonia oficiala, a starnit insa rumoare printre cativa dintre participanti, care credeau ca "ar fi trebuit sa fie un singur imn, nu doua! Sa se cante un singur imn pentru o Romanie Mare!". Prezenta Regelui Mihai in Basarabia a eclipsat totusi nemultumirile legate de imn sau de faptul ca, de la Chisinau, nu a venit presedintele. Intrebati de ce au dorit sa fie prezenti la Tiganca, invariabil, pe buzele oamenilor a stat acelasi raspuns: "Am venit sa cinstim memoria eroilor. Si cu mare curiozitate si bucurie, ca sa il vedem pe Regele Mihai". "Nu il stiam pe Majestatea Sa decat de la televizor sau din ziar", a marturisit un baietel de 10 ani care tinea intr-o mana o fotografie imensa, sepia, a Regelui Mihai, iar in cealalta, un tablou vechi cu Regina-mama. Cei mai in varsta si-au amintit ca "l-au cunoscut" pe fostul Suveran. De pe moneda de cinci lei care circula inaintea razboiului. In apluzele multimii, fostul Suveran a depus o coroana la una dintre crucile pe care scria "Ostas necunoscut", dupa care a stat, alaturi de oameni, la pomana mortilor, gustand oua rosii, cozonac si vin. Desi in timpul ceremoniei nu a rostit nici un discurs, ulterior, la insistentele presei, Regele Mihai a marturisit, nu fara emotie, ca nu spera ca va apuca vreodata ziua in care sa poata participa la un astfel de moment festiv dedicat ostasilor romani.
Cimitirul de la Tiganca, intre Aparare si Cultura
Trebuie spus insa ca, daca la evenimentul de la Tiganca autoritatile romane au fost reprezentate de ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, Chisinaul a gasit de cuviinta sa trimita la aceasta ceremonie doar pe adjunctul ministrului Culturii, Valeriu Turcanu. Lucrarile de reconstuctie a cimitirului de la Tiganca, lansate de Oficiul National pentru Cultul Eroilor, in 2005, au constat in imprejmuirea acestuia, reamenajarea celor noua gropi comune, instalarea a 142 de cruci crestine, amplasarea a 11 placi din granit negru - pe noua dintre ele fiind inscrise numele celor 830 de eroi romani identificati), amenajarea peisagistica si a cailor de acces, amplasarea unei troite si a unei porti maramuresene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.