Trio-ul european pentru problema iraniana UE-3 (Franta, Marea Britanie, Germania), Statele Unite, Rusia si China, reunite joi, la Viena, au ajuns la un acord referitor la formularea unor "propuneri cu bataie lunga", care sa combine stimulentele cu am
Trio-ul european pentru problema iraniana UE-3 (Franta, Marea Britanie, Germania), Statele Unite, Rusia si China, reunite joi, la Viena, au ajuns la un acord referitor la formularea unor "propuneri cu bataie lunga", care sa combine stimulentele cu amenintarile, pentru a convinge Teheranul sa stopeze operatiunile de imbogatire a uraniului. Conform sefului diplomatiei britanice, Margaret Beckett, europenii "sunt dispusi sa reia negocierile, daca Iranul va suspenda toate activitatile legate de imbogatirea uraniului si de purificarea acestuia". Daca Iranul nu se angajeaza in negocieri, vor fi adoptate alte masuri in Consiliul de Securitate, a precizat ministrul londonez, evocand posibilitatea unor sanctiuni. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, anuntase, miercuri, ca Statele Unite vor participa direct la negocierile UE-3 , cu conditia ca Teheranul sa-si suspende mai intai activitatile de imbogatire a uraniului. Conform declaratiilor ministrului iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, Bagdadul saluta perspectiva unor discutii nemijlocite cu partea americana, dar refuza, in continuare sa ia in discutie suspendarea imbogatirii uraniului. Proiectul propus de grupul UE-3 combina amenintarile cu stimulente oferite Iranului, in schimbul cooperarii. Pe de-o parte, este inaintata o oferta de cooperare comerciala, tehnologica si in domeniul securitatii - printre care si achizitionarea unui reactor cu apa usoara. Pe de alta parte, UE-3 ameninta cu sanctiuni care merg de la impunerea unui embargou pe arme pana la blocarea averilor personalitatilor iraniene si ale organizatiilor care au legaturi cu regimul islamic, in cazul in care Teheranul nu se conformeaza solicitarilor celor sase puteri. Desi autoritatile iraniene nu au reactionat oficial la "propunerile cu bataie lunga", prin vocea hodjatoleslamului Ahmad Khatami, Iranul a anuntat, ieri, ca este pregatit sa plateasca orice pret "pentru idealurile sale si pentru apararea tarii". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.