Moody's a confirmat ratingul pentru datorii negarantate "A1" acordat bancii austriece Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, dar a modificat in sens negativ, de la "B minus" la "C plus", ratingul care evalueaza situatia financiara a bancii. In
Moody's a confirmat ratingul pentru datorii negarantate "A1" acordat bancii austriece Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, dar a modificat in sens negativ, de la "B minus" la "C plus", ratingul care evalueaza situatia financiara a bancii. In luna decembrie a anului 2005, Moody's a plasat ratingurile Erste sub supraveghere, cu perspectiva negativa, dupa ce banca austriaca a ajuns la un acord cu autoritatile romane pentru preluarea unui pachet de 61,99% din actiunile Bancii Comerciale Romane, pentru 3,75 miliarde de euro. Agentia de evaluare a confirmat calificativele acordate Erste pentru datorii subordonate si obligatiuni convertibile. Calificativul pentru datorii pe termen scurt, care nu a fost supus reexaminarii, a fost confirmat la "Prime-1". Moody's a confirmat ratingurile "A2" pe termen lung si "Prime-1" pe termen scurt acordate subsidiarelor Erste Bank din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria denumite Ceska Sporitelna, Slovenska Sporitelna si, respectiv, Erste Bank Ungaria. Decizia de confirmare a ratingului "A1" pentru Erste are la baza rolul important al bancii in sistemul bancar austriac. In ceea ce priveste ratingul "C plus" pentru situatia financiara, Moody's a aratat ca achizitia BCR este in conformitate cu obiectivele strategice de expansiune a prezentei Erste in Europa Centrala si de Est, in special pe pietele locale de retail. Moody's a precizat ca Erste Bank si-a demonstrat in ultimii ani capacitatea de a imbunatati semnificativ profilul comercial si financiar al bancilor pe care le-a achizitionat pe pietele din regiune, aflate in crestere rapida. Agentia de rating a apreciat capacitatea Erste de a finanta cele mai importante achizitii prin majorari de capital. Banca austriaca a incasat, la sfarsitul anului 2005, 2,9 miliarde de euro de la actionari. Analistii agentiei de evaluare au admis ca multe dintre pietele externe pe care este prezenta Erste au inregistrat progrese semnificative in ultimii ani, insa au precizat ca ratingul acordat Romaniei pentru datoriile in valuta este inca in categoria de risc ridicat, la "Ba2", in pofida perspectivei pozitive. In acelasi timp, Moody's a avertizat asupra unor eventuale necesitati de capital suplimentar care ar putea aparea in cazul unor viitoare achizitii ale participatiilor minoritare la BCR sau al consolidarii pozitiei pe piata din Austria. Acesti factori ar putea afecta bonitatea Erste Bank.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.