Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a fost otravit premeditat cu dioxina in timpul campaniei electorale desfasurate in 2004, au anuntat, saptamana aceasta, autoritatile de la Kiev, transmite BBC. Biroul procurorului general al Ucrainei a confirmat
Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a fost otravit premeditat cu dioxina in timpul campaniei electorale desfasurate in 2004, au anuntat, saptamana aceasta, autoritatile de la Kiev, transmite BBC. Biroul procurorului general al Ucrainei a confirmat, joi, prezenta toxinei in sangele liderului de la Kiev, afirmand ca analizele efectuate "ne permit sa credem ca Viktor Iuscenko a fost otravit in mod premeditat". Desi comunicatul Parchetului ucrainean evita sa se pronunte asupra "datei, locului si mijloacelor prin care s-a produs otravirea" pana la incheierea anchetei, se presupune ca liderul de la Kiev ar fi fost intoxicat cu dioxina in cadrul unui dineu organizat, in septembrie 2004, in plina campanie electorala pentru presedintia Ucrainei, la care ar fi participat si reprezentanti ai serviciilor de securitate ucrainene (SBU), Iuscenko aparand, ulterior, in public, desfigurat de o maladie misterioasa. Ipoteza otravirii a fost respinsa, insa, de autoritati, o ancheta fiind initiata pe seama incidentului dupa descoperirea de catre medicii austrieci care l-au tratat pe Iuscenko a unor urme de otravire cu dioxina.
Investigatiile au stagnat, insa, dupa investirea lui Iuscenko, in ianuarie 2005, motiv pentru care procurorul general Sviatoslav Piskun, considerat raspunzator pentru aceasta, a fost indepartat din functie, in octombrie. Ulterior, o serie de analize efectuate, la sfarsitul lui 2005, in laboratoare din Germania, Belgia, Marea Britanie si Olanda, a confirmat prezenta toxinei in concentratii mari in organismul lui Iuscenko. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.