In replica la acuzatiile din "Protestul celor 18" la adresa ZIUA, editorul revistei romanilor din Austrialia "Spirit Romanesc", Laurentiu Fulga, a expediat pe adresa redactiei un mesaj scurt si cuprinzator, pe care il redam integral: "Ma solidarizez
In replica la acuzatiile din "Protestul celor 18" la adresa ZIUA, editorul revistei romanilor din Austrialia "Spirit Romanesc", Laurentiu Fulga, a expediat pe adresa redactiei un mesaj scurt si cuprinzator, pe care il redam integral: "Ma solidarizez cu jurnalistii redactiei cotidianului ZIUA, si solicit ca si numele meu sa fie atasat alaturi de acesti colegi de presa. Mentionez ca recent am publicat dezvaluiri despre adevaratii ideologi ai fascismului legionar, despre discreditarile la care am fost supus in presa, eu si consulul general al Romaniei la Sydney, de catre indivizi ce promoveaza ideologia legionara si au tangente cu nume regasite in raportul Holocaustului". In opinia sa, practica acuzatiei de "antisemitism" era arma finala a Securitatii pentru anihilarea unor voci anti-comuniste. Regasirea pe lista "Celor 18" a unor privilegiati ai regimului comunist explica aceasta manevra.
Oradea sustine ZIUA
La randul sau, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradei, Bihorului si Salajului, preotul Ion Alexandru Mizgan, ne transmite ca a luat act, "cu mahnire in suflet, de atacurile marsave lansate impotriva cotidianului ZIUA, respectiv a unor redactori sau colaboratori, de un grup de intelectuali care se vor, de ani buni, purtatori de cuvant ai societatii civile romanesti si aparatori ai libertatii de expresie" si le pune pe seama apararii de catre ZIUA a memoriei Marelui Mecena Emanoil Gojdu. "Era de asteptat, mai devreme sau mai tarziu, ca demascarea politicii antiromanesti promovata si de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa atraga dupa sine represalii impotriva jurnalistilor de la ZIUA. Credeam ca se va actiona impotriva dumneavoastra intr-un mod mult mai subtil si mai discret, nu intr-un mod brutal, marsav si infect, care descalifica orice politician sau intelectual", precizeaza parintele Mazgan, condamnand "fara echivoc aceasta diversiune lansata impotriva cotidianului ZIUA, precum si modalitatea de a duce la indeplinire aceasta marsavie prin abordarea unui subiect care trezeste pasiuni pretutindeni: antisemitismul". "Folosirea dramei evreilor in scopuri interesate si personale este descalificanta pentru oricine, cu atat mai mult pentru cei ce se pretind campionii democratiei si ai libertatii de expresie in Romania", adauga consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradei, Bihorului si Salajului, aratand ca "semnatarii <<protestului>> nu au facut altceva decat sa apeleze la practici securiste cum sunt diversiunea, demagogia, dezinformarea etc". "Mi se pare un gest incalificabil a-l cataloga pe Victor Roncea xenofob, sovin, antisemit sau purtator al unor mesaje extremiste, legionare sau de incitare la asasinat politic. Este regretabil ca un grup de intelectuali care si-au facut imagine si prin lupta pentru libertatea de expresie, sa doreasca sa aduca la tacere si sa linseze din punct de vedere mediatic un grup de jurnalisti, care nu au facut altceva decat sa se impuna in publicistica romaneasca prin profesionalism, demnitate si responsabilitate. Se pare ca am ajuns la nivelul in care lupta pentru adevar, pentru dreptate, pentru demascarea tradarii nationale, sa devina o crima in Romania", continua parintele Mazgan, cu speranta ca "intregul colectiv de redactie sa nu cedeze in fata presiunilor de orice fel". "Inca o data, cotidianul ZIUA le va oferi o lectie de demnitate si democratie tuturor celor care mimeaza adevarul, patriotismul, democratia si libertatea de expresie", conchide consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradei, Bihorului si Salajului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.