Comisia de disciplina a FRF a pastrat ieri sanctiunile impotriva Stelei, un meci fara spectatori si 30.000 de franci elvetieni amenda, considerand ca aceasta este pedeapsa corecta pentru scandarile rasiste ale jucatorilor si suporterilor ros-albastri
Comisia de disciplina a FRF a pastrat ieri sanctiunile impotriva Stelei, un meci fara spectatori si 30.000 de franci elvetieni amenda, considerand ca aceasta este pedeapsa corecta pentru scandarile rasiste ale jucatorilor si suporterilor ros-albastri la finalul meciului cu Sportul Studentesc. Atunci, noua fotbalisti de la Steaua au cantat impreuna cu galeria "Am avut si vom avea mereu / Boala pe tigani / Ne pisam pe ei la infinit / Muie lui Rapid!". "Am judecat in spiritul legii si am decis ca nu este corect sa luam niste puncte decisive in lupta pentru titlu la "<<masa verde>>", a explicat decizia Robi Iosif Urs, vicepresedintele Comisiei de Apel. "Sanctiunea este data pentru discriminare, nu pentru rasism, nu cred ca exista rasism pe stadioanele din Romania. Nu mi se pare ca daca faci pe cineva <<cioara>> il prejudiciezi in vreun fel", a mai opinat acesta. Robi Urs a vorbit si despre circulara FIFA care pedepseste rasismul si discriminarea si care, chiar in timpul desfasurarii sedintei, era contestata si de Gigi Becali, patronul Stelei, si de Dumitru Dragomir, presedintele LPF. Ambii sustineau ca respectiva regula, anuntata de FIFA la 16 martie 2006 si introdusa de catre FRF in regulamentul propriu printr-o decizie din 31 martie, ar fi valabila in Romania abia de la 1 iulie, dupa o hotarare judecatoreasca. "Noi am judecat dupa aceasta circulara, pentru ca am considerat-o ca fiind aplicabila, deoarece Comitetul Executiv are, prin statutul FRF, puterea sa faca modificari de regulament intre doua Adunari Generale", a explicat Urs. Practic, admitand ca circulara FIFA este valabila, Comisia de Apel si-a asumat riscul de a o incalca, in conditiile in care respectivul document specifica fara echivoc ca, in cazuri de rasism sau discriminare, sanctiunea inchiderii portilor si amenda este cumulativa cu depunctarea cu minimum trei puncte. "Am apreciat ca este suficient sa tinem cont doar de doua puncte din trei. Sunt niste fapte care s-au exagerat mult pe acest final de campionat incins", a mai spus Urs. De altfel, chiar si Gigi Becali a admis ca respectiva circulara a fost aplicata incorect de catre Comisia de Disciplina. "Pai, invoci o circulara si o aplici numai pe jumatate?! Ori o aplici, ori nu! Este o tentativa de distrugere a Stelei", a clamat Gigi Becali la sosirea la LPF.
Pronostic corect: 5-0 pentru Steaua
Gigi Becali a dorit initial sa reprezinte Steaua in fata Comisiei de Apel, asa cum a facut-o si la Disciplina, cand i-a timorat in asa hal pe membrii acesteia incat a fost mintit ca nu se va lua o decizie pentru a parasi sediul ligii, si abia apoi s-a anuntat verdictul. Ieri, patronul ros-albastrilor a mers direct in biroul lui Dragomir, seful LPF, si, linistit de acesta ca echipa sa nu va fi depunctata, a parasit LPF inainte de anuntarea sentintei. "Mitica mi-a zis ca nu poate fi aplicata respectiva circulara, s-a jurat cu mana pe inima, nu pot sa spun cum a zis, dar m-a convins ca se va judeca cinstit si corect. <<Bai, Gigi, stai linistit, e rezolvata!>>, asa mi-a zis. Adica 5-0 pentru Steaua", a spus Gigi Becali la plecarea de la LPF. Peste doua ore, pronosticul sau a fost exact, Urs anuntand ca decizia a fost luata in unanimitate de catre cei cinci membri ai Comisiei de Apel. Patronul ros-albastrilor a mai spus ca nu il intereseaza cate etape va juca Steaua fara spectatori. "Joc cu portile inchise si sapte ani, pe mine ma intereseaza punctele. Gata, acum avem drum liber la titlu, spulberam Jiul si Vasluiul si luam campionatul, pe care i-l dedic presedintelui Basescu, un stelist adevarat", a mai spus boss-ul din Ghencea. "Nu sunt multumit. Este adevarat, Steaua nu a fost depunctata, am castigat eu, dar vreau sa se judece si mai corect. Daca voi ataca decizia? Este posibil, sa vedem motivarea lor", a comentat Gigi Becali la aflarea deciziei.
Ironie amara pentru "Vama"
Giulestenii, reprezentati la Comisia de Apel de catre presedintele executiv Dinu Gheorghe si de catre avocatul Adrian Negrut, erau dezamagiti la finalul sedintei de faptul ca apelul lor a fost respins, insa si resemnati. Seful executiv al Rapidului a raspuns ironic la intrebarea daca va mai folosi vreo cale de atac: "Poate Calea Mosilor!". Ulterior, Dinu "Vama" a revenit. "Ma asteptam sa se mentina decizia, pentru ca altfel ar fi tulburat linistea pe finalul campionatului. Noi nu suntem multumiti, dar asta e hotararea. Suntem mandri ca s-a vorbit de conspiratie si ca am avea noi asa putere in fotbalul romanesc. Dar, deocamdata, s-a vazut ca altii au puterea. Puterea noastra e pe teren, cand i-am batut in campionat, cand am facut egal, cand i-am batut si cu echipa a doua", a spus Dinu "Vama". Referitor la valabilitatea circularei FIFA privind combaterea rasismului pe stadioane care a fost contestata de presedintele LPF, Dumitru Dragomir, Dinu Gheorghe a raspuns: "Nu stiu, cei de la comisie stiu! Sau poate Dragomir ne poate spune mai multe despre circulara, ca dansul e si parlamentar". Presedintele executiv al clubului giulestean a explicat ca inca mai crede in sansele echipei de a castiga campionatul. "Speram la titlu, normal. Mai sunt sase puncte in joc si Steaua e la doua puncte in fata, de ce sa nu speram? Se va juca cinstit si numai pe teren, nu? E, atunci, sa auzim numai de bine!", a spus Dinu Gheorghe. In ceea ce priveste demisia lui Copos din functia de vicepremier, Dinu Gheorghe a afirmat ca avea cunostinta de decizia acestuia inca de miercuri seara. "Nu stiu ce preocupari va avea de acum inainte. E in Parlament, e senator. Acolo a fost ales, nu numit", a explicat Dinu "Vama".
Circ cu circulara
Circulara nr. 1026 a FIFA, care completeaza Codul Disciplinar al forului mondial, a fost aprobata la Congresul din 16-17 martie, fiind trimisa cu rapiditate catre toate federatiile, sub amenintarea cu excluderea pentru doi ani in cazul neintroducerii ei in regulamentele proprii. FRF s-a executat, astfel ca, pe 31 martie, Comitetul Executiv a ratificat modificarea Regulamentului Disciplinar, adaugand cele patru articole care se refera la rasism, discriminare si defaimare. "Prezenta decizie intra in vigoare la data aprobarii", scrie in finalul circularei postate de FRF pe propriul site la finalul respectivei sedinte. Se pare ca FRF s-a grabit putin fiindca, pe 4 aprilie, Urs Linsi, secretarul general al FIFA, trimite o alta circulara catre toate federatiile, in care anunta modul in care se va implementa regula cu rasismul.
Astfel, federatiile care o aveau deja in regulament la 4 aprilie o vor aplica imediat, iar celelalte sunt obligate sa o introduca pana cel tarziu la 1 iulie. Mai mult, pe site-ul FIFA este publicat un interviu cu presedintele Sepp Blatter, care precizeaza ca regulile impotriva rasismului se vor aplica de la 1 iulie, exceptie facand Cupa Mondiala, care incepe pe 9 iunie si care se va desfasura tinandu-se cont si de aceasta regula. Astfel, pentru Romania, circulara nr. 1026 este in vigoare! (B.G.)
Gigi Becali: "Copos m-a reclamat la Primarie!"
Gigi Becali a facut ieri o dezvaluire interesanta a razboiului sau cu George Copos. "Sa-si retraga plangerea de la Primaria Sectorului 6, in care reclama ca Steaua face lucrari la stadion fara autorizatie. Da, a depus o astfel de reclamatie, pentru ca el vrea sa faca numai rau Stelei!", a spus Gigi Becali, afirmand ca nu va face pace cu fostul vicepremier. "Lasati-ma cu vrajeala asta a lui Copos, ca el nu ar vrea depunctarea Stelei. Se poate face ceva la Rapid fara stirea lui? Ce, la Steaua se face ceva fara aprobarea mea? Nu ma impac cu el acum, dupa ce am castigat razboiul", a comentat patronul ros-albastrilor. Acesta a primit cu satisfactie nedisimulata vestea ca rivalul sau din Giulesti si-a dat demisia din Guvern. "Nici nu stiu ce rost avea el acolo. Dar nu-i numai el, ar mai fi destui acolo care ar trebui sa plece", a afirmat Gigi Becali. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.