La sfarsitul acestei saptamani va avea loc deschiderea oficiala a sezonului estival. Litoralul romanesc va primi in anul 2006 aproximnativ 900.000 turisti, interni si externi, in scadere cu aproape 100.000 de mii fata de perioada anului trecut.

La sfarsitul acestei saptamani va avea loc deschiderea oficiala a sezonului estival. Litoralul romanesc va primi in anul 2006 aproximnativ 900.000 turisti, interni si externi, in scadere cu aproape 100.000 de mii fata de perioada anului trecut.
Acest lucru este ingrijorator, deoarece in 2005 conditiile meteorologice au afectat numarul turistilor consemnati in zonele litorale.
Capacitatea de cazare oferita de litoralul romanesc in anul 2006 este de 120.000 de mii locuri, ponderea cea mai mare a unitatilor de cazare fiind reprezentata de hoteluri.
Majoritatea vizitatorilor straini consemnati pe plajele romanesti vin din Germania, Franta si din tarile nordice.

In functie de posibilitati

Atat in preferintele turistilor romani, cat si ale celor straini, statiunea Mamaia este lider, urmata de Neptun, Saturn si Eforie Nord.
Daca in urma cu ceva timp, romanii alegeau sa mearga la mare in functie de oferta de pret, in prezent turistii autohtoni sunt predominati de calitatea serviciilor si mai putin de costurile acestora.
In statiunea Mamaia preturile majoritatii hotelurilor din statiune se vor majora cu zece procente in iunie, comparativ cu luna mai si vor avea valori cuprinse intre 50 si 500 de RON, in functie de categoria serviciilor oferite de hoteluri.
Pentru locurile de cazare hoteliere de doua stele se va plati suma minima, cele de trei stele vor avea un pret de 80 de RON, iar pentru hotelurile de cinci stele suma platita de o persoana va fi de 500 RON, conform declaratiei sefului Agentiei de Turism Mamaia, Iuliana Toma, preluata de Mediafax.
Toma a adaugat ca cei mai multi turisti prezenti in Mamaia in momentul de fata au sosit prin intermediul unui program social. Costurile pentru un sejur de sase zile in cadrul acestui program este de 120 RON.
Actiunea sociala are ca data de finalizare jumatatea lunii iunie.

Turcia, Grecia si Bulgaria ne "fura" turistii

O mare problema a litoralului romanesc o constituie concurenta impusa de tarile vecine. Bulgaria, Grecia si Turcia ofera la preturi asemanatoare sau chiar mai mici, servicii mai bune si variate. In general, tarifele turistice ale tarilor vecine sunt cu 15% mai mici in plin sezon, pentru oferta All Inclusive. Daca anul trecut au fost in jur de 15.000 de romani care au preferat serviciile vecinilor, in 2006 numarul celor care vor alege sa mearga in tarile mentionate se va tripla. Exista si turisti bulgari care vin sa faca plaja in tara noastra. Acestia aleg litoralul din Romania deoarece in plin sezon estival, piata plajelor din Bulgaria este saturata.

Tendinte pozitive

Desi segmentul calatoriilor si turismului din tara noastra se afla intr-o situatie precara, perspectivele pentru urmatorii ani sunt mai mult decat incurajatoare, conform unui studiu al World Travel and Tourism Council.
Aceasta viziune este sugerata de numarul sosirilor strainilor in Romania. In perioada recenta s-a consemnat o crestere accentuata, cu mai mult de 16% in 2003 si aproape de 18%, in 2004. Daca toata perioada de dupa 1990 ar fi fost la fel de fructuoasa, Romania nu ar ocupa in prezent locul 162 in clasamentul dezvoltarii turistice, dintr-un total de 174 de tari, conform analizei WTTC.
In afara unei usoare cresteri in 1999, care si-a mentinut nivelul in 2000, sosirile tarii au avut un declin continuu din 1995.
Caderea din 2001 si 2002 este reflectata in contextul economic mondial, dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001.

Pentru premianti

Romanii cu "dare de mana" care vor sa petreaca un sejur de vis peste hotare au o gama larga de oferte. O oferta tentanta pentru acestia ar putea fi destinatia spaniola Mallorca.
Pentru un hotel de patru stele, o persoana poate plati 43 de euro si 123 de euro pentru un loc in camera dubla, pentru o noapte de cazare, in functie de perioada aleasa pentru concediu si de hotel. In Spania, o alta atractie turistica este reprezentata de Tenerife. Romanii dornici sa se bucure de serviciile hotelurilor platesc intre 34 de euro si 86 de euro pentru un loc de cazare intr-o camera dubla, respectand termenii anteriori.
Daca alegeti Insulele Maldive sau Tunisia, costurile se cifreaza in jurul a 600 de euro de persoana pentru un sejur de doua saptamani intr-un hotel de cinci stele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin