Incercarea de executie publica a unor ziaristi ZIUA printr-un asa zis "Protest" semnat de 18 personaje continua sa provoace vii reactii. Acuzele aruncate ZIUA si ziaristilor sai Victor Roncea, Miruna Munteanu, Vladimir Alexe, Dan Ciachir, George Dami
Incercarea de executie publica a unor ziaristi ZIUA printr-un asa zis "Protest" semnat de 18 personaje continua sa provoace vii reactii. Acuzele aruncate ZIUA si ziaristilor sai Victor Roncea, Miruna Munteanu, Vladimir Alexe, Dan Ciachir, George Damian vorbesc despre "instigare la crima", asemanari cu "instigarile la asasinat politic ale Garzii de Fier", "raspandirea ideilor xenofobe, sovine si antisemite", "propagarea unor mesaje extremiste si legionaroide", "spirit pur gardist". Ziaristii ZIUA sunt desemnati ca "varful de lance al atacurilor nationalist-securiste" - in ciuda faptului ca varsta majoritatii celor amintiti nu le-ar fi permis sa faca vreodata parte din structurile Securitatii. La redactie s-au primit sute de mesaje de solidaritate din partea cititorilor, carora le multumim nespus. Ziaristii acuzati de "Protestul celor 18" ii vor actiona in instanta pe acuzatori, urmand sa fie reprezentati "pro-bono" chiar de nepotul regretatului Nicolae Cajal, fost presedinte al Comunitatii Evreiesti din Romania. Avocatul Iulian Lepa ne-a declarat ca "Persoanele care se preteaza la asemenea atitudini murdare - pentru a folosi un eufemism relativ corespunzator lipsei de respect fata de fenomenul Holocaustului si a suferintei milenare a poporului evreu - nu au nimic in comun cu filosemitismul. (...) In calitate de avocat evreu israelian sunt profund indignat de pseudo-filo-semitii din grupul celor 18": Agoston, Antonesei, Banyai, Chioveanu, Cioflanca, Cornea, Eskenasy, Gheorghiu, Katz, Matei, Moldovan, Oisteanu, Petreu, Rotman, Shafir, Tibori, Ursprung, Volovici. Redam mai jos doar cateva din reactiile primite ieri la redactie urmand ca maine sa publicam alte mesaje.
Ziaristii ZIUA aparati de US MediaSind
Referitor la atacul "Celor 18" la adresa cotidianului Ziua, Cristi Godinac (foto), presedintele Uniunii Sindicale MediaSind- organizatie care reprezinta doua treimi din jurnalistii care lucreaza in mass-media, afiliata la Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) - ne-a declarat: "Ma surprinde si ma ingrijoreaza acest atac. Am constatat ca in ultima vreme s-au inmultit agresiunile si presiunile de tot felul indreptate impotriva jurnalistilor. Daca la originea celor mai multe presiuni au fost politicienii, asa cum s-a intamplat in cazul Radioului si Televiziunii Publice, unde atacul a fost declansat de deputatul PNL Raluca Turcan, iata ca acum, la asemenea gesturi de neconceput intr-o societate democratica, participa si intelectuali, coordonati din umbra de ministrul de Externe. Ii cunosc de mult pe cei cinci jurnalisti de la ZIUA aflati pe "Lista neagra" a asa-zisilor protestatari si nu cred ca vreunul dintre ei poate fi facut vinovat de propagarea unor "mesaje extremiste si legionaroide". De altfel, din monitorizarile de presa facute de US MediaSind, cotidianul ZIUA se afla pe primele locuri in ceea ce priveste corectitudinea si obiectivitatea informatiilor publicate. Referitor la afirmatia celor 18 ca "presa 'libera si democratica' din Romania inregistreaza in ultimul timp derapaje ingrijoratoare", cred ca este cel putin hazardata si denigratoare la adresa jurnalistului roman. Le reamintesc acestor persoane ca activitatea jurnalistilor se supune regulilor unui Cod Deontologic Unic la nivelul presei romanesti care are putere de lege prin Contractul Colectiv de Munca la nivel de Ramura Mass-Media, iar cei cinci jurnalisti de la ZIUA nu au incalcat nici un articol din acest document. Daca ar trebui sa existe o "Lista neagra" a celor care submineaza valorile democratice, atunci aceasta ar trebui sa cuprinda in primul rand numele acelora care ataca libertatea presei."
Agentia RGN solidara cu ZIUA
Agentia de stiri Romanian Global News ne-a transmis urmatorul mesaj de solidaritate cu jurnalistii ZIUA acuzati pe nedrept de antisemitism: "Intr-o scrisoare halucinanta prin continutul sau, 18 indivizi care se autodeclara intelectuali condamna pe colegii nostri de la Ziua pentru faptul ca publica materiale despre marele disident anticomunist Paul Goma, precum si pentru faptul ca descriu situatia haotica si dezastrul provocat de Mihai Razvan Ungureanu in politica externa romaneasca. Denuntul de tip cominternist este descalificant si introduce in spatiul public romanesc ideea de cenzura. Suntem alaturi de colegii de la Ziua, vizati in denuntul celor 18, si cerem si altor colegi din presa sa ia atitudine fata de acest atac, fara precedent, prin specificul lui, la adresa libertatii de exprimare in Romania. Romanian Global News va relua in fluxul de stiri de dupa amiaza, adresat emigratiei romane, editorialul lui Victor Roncea, editorial care a declansat isteria celor 18, instigati probabil de Mihai Razvan Ungureanu, caruia Comandantul Basescu trebuie sa-i gaseasca de urgenta inlocuitor, ca si intregii sale echipe de la MAE, vinovata in intregime de dezastrul din ultimul an si jumatate". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.