Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini, a inmanat, luni, la resedinta Amabsadei, insemnele de Comandor al Ordinului Solidaritatii Italiene (Stella della Solidarieta' Italiana) scriitorului si cercetatorului istoriei recente Mihai Pelin (fo
Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini, a inmanat, luni, la resedinta Amabsadei, insemnele de Comandor al Ordinului Solidaritatii Italiene (Stella della Solidarieta' Italiana) scriitorului si cercetatorului istoriei recente Mihai Pelin (foto dreapta).
Dupa sase ani petrecuti in bibliotecile italiene si in arhivele statale de la Milano, Mihai Pelin a publicat, la revenirea sa in tara, doua carti referitoare la relatiile italo-romane. "Italieni, va ordon, treceti Prutul!" este o reconstituire a participarii celor doua tari la razboi si a ceea ce s-a intamplat pe teritoriul romanesc dupa ce Armir s-a retras din Rusia, in vreme ce lucrarea "Diplomatie de razboi (1939-1945)" reprezinta o antologie a textelor memorialistice ale diplomatilor italieni care au actionat in timpul razboiului din Romania. De asemenea, scriitorul a reconstituit si un moment delicat din existenta Legatiei Italiei la Bucuresti, in perioada comunizarii Romaniei, in cartea intitulata "Legatia italiana sub asediu", volum pe care, de altfel, l-a oferit spre lectura, in manuscris, ambasadorului Italiei la Bucuresti.
La ceremonia desfasurata luni, ambasadorul Mancini, a subliniat imensul interes pe care il reprezinta pentru istoria relatiilor italo-romane cercetarile realizate de Mihai Pelin, precum si lucrarile semnate de acesta referitoare la perioada comunista. In prezent, Pelin pregateste o reconstituire a itinerariilor unor ziaristi italieni de marca - Indro Montanelli, Paolo Monelli, Curzio Malaparte - prin Romania, in anii razboiului, precum si o antologie a articolelor semnate de gazetari, cu valoare de marturii istorice.
La inceputul acestui deceniu, Mihai Pelin a reusit sa obtina de la Guvernul roman decorarea postmortem, cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, a medicului italian Enrico Refinato, care, desi prizonier, intre 1942-1943, a salvat de la moarte sute de militari romani din lagarul sovietic de la Oranki.
De asemenea, in cadrul ceremoniei de luni, Giovanni Villabruna, reprezentantul Ansaldo in Romania si vicepresedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, a primit Ordinul de Merit, in numele presedintelui Italiei, iar Herbert Stein a fost decorat cu insemnele de Cavaler al Ordinului Solidaritatii Italiene pentru activitatea in Romania a Grupului Auto-Italia pe care il reprezinta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.