La Satu Mare, de 16 ani, revista "Poesis" si poetul George Vulturescu si-au legat numele de unul dintre cele mai importante festivaluri literare romanesti cu premii ce au in ochii literatilor de la noi credibilitate si valoare. Intre 25-27 mai, in sp
La Satu Mare, de 16 ani, revista "Poesis" si poetul George Vulturescu si-au legat numele de unul dintre cele mai importante festivaluri literare romanesti cu premii ce au in ochii literatilor de la noi credibilitate si valoare. Intre 25-27 mai, in spatiul de evenimente dedicate Zilelor municipiului Satu Mare, scriitori din generatii si geografii literare diferite au participat la colocvii si lansari de carte, la vernisajul expozitiei de fotografii a lui Mihai Cucu (cu imagini ce-i surprind in diferite secvente publice pe scriitorii romani), au depus coroane de flori la monumentele lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Cosbuc, Ady Endre, Kolcsey Ferenc, Dsida Jeno ori Szilagy Domokos. In sala Teatrului de Nord, directorului Institutului Cervantes din Bucuresti, traducatorul in spaniola al lui Eliade, Sebastian, Ecovoiu sau Manea, Joaquin Garrigos Bueno, precum si poetului, economistului, omului politic si vicepresedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania, Varujan Vosganian, li s-au decernat din partea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" titlurile de Doctor Honoris Causa. Prefectul judetului Satu Mare, Radu Bud, si Varujan Vosganian au dezvelit in cadrul Zilelor "Poesis" o placa comemorativa dedicata memoriei lui Stefan Tcaciuc.
Conform traditiei, in Catedrala "Adormirii Maicii Domnului", in prezenta episcopului vicar al Episcopiei Satmarului, Iustin Sigheteanul, si a primarului Iuliu Ilyes, s-au acordat Premiile "Frontiera Poesis". Premiile "Opera Magna" au fost obtinute de Nicolae Balota, Augustin Buzura si Matei Calinescu, acesta din urma primind distinctia din partea vechiului sau prieten de tinerete Nicolae Breban. Marele Premiu i-a revenit poetului Dinu Flamand. Premii speciale pentru poezie le-au fost acordate lui Ion Milos, venit special din Suedia, Gaal Aron din Ungaria si Arcadie Suceveanu, presedintele filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor. Editurile Brumar si Princeps Edit au primit premiul dedicat editorilor de poezie. Premiile pentru traduceri le-au revenit lui Joaguin Garrigos Bueno si Janinei Ianosi. Premiul pentru revista literara si de cultura a fost decernat "Contemporanului - Ideea Europeana", la cei 125 de ani de la aparitia primului numar. Tia Lamba a primit premiul pentru debut, iar George Eliott Clarke din Canada un premiu pentru poezie.
Laureatilor li s-au oferit, pe langa bani in valoare totala de 150 milioane lei, o statueta realizata de sculptorul Radu Ciobanu (artist care are trei lucrari in orasul de pe Somes: Blaga, Maniu, Coposu), o vaza, un clop osenesc cu margele purtand simbolurile si culorile din Negresti-Oas, precum si o sticla de palinca. Rudolf Fatyol, la vioara, si Margareta Erdos, la harpa, au prefatat muzical decernarea premiilor "Poesis".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.