Aflat la o reuniune a ministrilor europeni ai Agriculturii, la Viena, Dominique Bussereau, ministrul francez al Agriculturii, a declarat presei ca tara sa prefera un esec al negocierilor comerciale din cadrul asa-numitei Runde de la Doha, daca aceste
Aflat la o reuniune a ministrilor europeni ai Agriculturii, la Viena, Dominique Bussereau, ministrul francez al Agriculturii, a declarat presei ca tara sa prefera un esec al negocierilor comerciale din cadrul asa-numitei Runde de la Doha, daca acestea vor pune in pericol Politica Agricola Comuna (PAC) a Uniunii Europene, ce implica subventii agricole consistente pentru agricultori, in primul rand din Franta.
Interesant a aparut faptul ca de aceeasi parere s-a declarat si omologul sau german, Horst Seehofer, conturandu-se astfel o "axa franco-germana" in privinta subventiilor agricole in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). "Mai bine fara un acord decat unul prost", a spus Seehofer. In opinia lui Dominique Bussereau, "Europa nu trebuie sa faca noi concesii in domeniul agricol la Runda de la Doha, respingand astfel declaratii recente ale comisarului european pentru Agricultura, Peter Mandelson, in care sugera ca Uniunea sa-si "imbunatateasca" oferta referitoare la deschiderea pietelor sale agricole, mult solicitata de partenerii subdezvoltati din cadrul OMC. Dupa cum se stie, tari cu economii emergente, cum ar fi Brazilia sau India, cer UE si SUA sa-si reduca subventiile acordate fermierilor si sa-si deschida mai larg pietele pentru produsele agricole provenite din tarile in curs de dezvoltare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.