Uniunea Europeana a actionat ilegal cand a acceptat sa comunice autoritatilor americane datele personale ale pasagerilor imbarcati la bordul avioanelor cu destinatia Statele Unite, a anuntat oficial, intr-un comunicat, Curtea Europeana de Justitie (C
Uniunea Europeana a actionat ilegal cand a acceptat sa comunice autoritatilor americane datele personale ale pasagerilor imbarcati la bordul avioanelor cu destinatia Statele Unite, a anuntat oficial, intr-un comunicat, Curtea Europeana de Justitie (CEJ). BBC reaminteste ca, potrivit unui acord semnat in mai 2004 intre SUA si UE, companiile aeriene europene sunt obligate sa comunice autoritatilor americane informatii detaliate referitoare la pasagerii de la bordul avioanelor cu destinatia SUA, inclusiv numele, adresele, toate formele de plata si numerele de telefon. Washingtonul a insistat asupra faptului ca transferul datelor este esential in lupta impotriva terorismului, dupa atacurile de la 11 septembrie 2001. Numai ca Parlamentul European a contestat acordul, sustinand ca acesta nu are o baza legala si incalca drepturile fundamentale ale pasagerilor. In consecinta, CEJ a stabilit ca decizia Consiliului de Ministri al UE de a semna acest acord nu are bazele legale necesare si a anulat-o. Reuters precizeaza ca CEJ a acordat Comisiei Europene si statelor membre patru luni pentru a gasi o solutie, afirmand ca va mentine legalitatea acestei decizii pana la 30 septembrie. Intre optiunile posibile, Comisia Europeana si statele membre ar putea cauta noi baze legale pentru semnarea acordului sau renegocia tratatul. O alta solutie ar fi ca statele membre sa incheie acorduri bilaterale cu SUA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.