Turneu spaniol
E in plina desfasurare un veritabil "turneu" spaniol in Romania pe tema traducerilor literare. In organizarea Institutului Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Culturii din Spania si in colaborare cu Ambasada
Turneu spaniol
E in plina desfasurare un veritabil "turneu" spaniol in Romania pe tema traducerilor literare. In organizarea Institutului Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Culturii din Spania si in colaborare cu Ambasada Spaniei la Bucuresti, au inceput la Bucuresti o serie de intalniri, ateliere si mese rotunde consacrate domeniului, cu participarea unor specialisti spanioli: Mario Merlino, presedintele ACETT (sectia autonoma a traducatorilor de literatura din cadrul Asociatiei Scriitorilor din Spania), Maria Teresa Gallego Urrutia, vicepresedinta a ACETT, si Luisa Fernanda Garrido Ramos, laureata a Premiului National de Traducere 2005. Li s-a alaturat la Bucuresti Victor Ivanovici, cunoscut hispanist si traducator, rezident in Grecia, dupa cum traducator de literatura romana este si directorul Institutului Cervantes din Bucuresti, Joaquin Garrigos. Cu aceasta participare, a avut loc marti 21 martie un atelier de "scriitura a traducerii", la Universitatea din Bucuresti. O a doua runda este programata, tot acolo, pentru 27 martie. Apoi, ieri a avut loc, in Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor, o masa rotunda cu titlul "Traducerea literara: vocatie, prestigiu, recunoastere", prima parte a unei dezbateri care continua astazi la Cluj, la sediul Filialei locale a Uniunii Scriitorilor si in coorganizare cu Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai". La Bucuresti si la Cluj, alaturi de oaspetii spanioli s-au aflat si se vor afla Micaela Ghitescu, Andrei Ionescu, Irina Petras, Ileana Scipione, Tudora Sandru Mehedinti s.a. (D.C.)
Tripla Solomon
Trei scurt-metraje semnate de Alexandru Solomon - "Duo pentru Paoloncel si Petronom", "Viata de caine" si "Franzela exilului" - vor fi proiectate in aceasta seara (orele 19.30), la Institutul Cultural Roman din Bucuresti sub genericul "Doi poeti, multi caini si un dramaturg in exil". "Duo pentru Paoloncel si Petronom" vorbeste despre prietenia tinerilor poeti Paul Celan si Petre Solomon in vremurile tulburi de dupa razboi. In "Viata de caine", Mircea Cartarescu descrie capitala Romaniei: sat fara caini si oras cu caini. De la Bucuresti, la Berlin, "Franzela exilului" este un documentar despre "cel mai mare dramaturg necunoscut al lumii": Ion Luca Caragiale. Documentarele realizate de Alexandru Solomon au fost premiate la importante festivaluri nationale si internationale, fiind difuzate de BBC, Arte, France 2 s.a. Printre succesele sale se numara "Omul cu o mie de ochi" si "Marele jaf comunist". (L.D.)
Odeon-ul reia "Cymbeline"
Intrerupt dupa numai cinci reprezentatii de la premiera, in noiembrie trecut, spectacolul "Cymbeline" de Shakespeare (traducerea Florian Nicolau) va fi reluat asta seara, la orele 18.30. Adaptarea scenica ii apartine lui Alice Georgescu, regia lui Laszlo Bocsardi, decorurile lui Jozsef Bartha, costumele - Judit Dobre Kothay, muzica -Arpad Konczei. Distributia: Florin Zamfirescu, Marius Stanescu, Relu Poalelungi, Liviu Timus, Marian Lepadatu, Dimitrii Bogomaz, Mugur Arvunescu, Dan Badarau, Petre Nicolae, Constantin Cojocaru, Ioan Batinas, Ionut Kivu, Mircea Constantinescu, Ionel Mihailescu, Catalina Mustata, Paula Niculita. Urmatoarea reprezentatie, 29 martie. (L.D.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.