Partidul Social Democrat si Partidul Romania Mare au prezentat, ieri, in plenul Senatului motiunea simpla pe tema epizootiei de gripa aviara, intitulata "Gripa lui Flutur". "Credem ca sunteti de acord cu noi ca starea agriculturii, in perioada actual

Partidul Social Democrat si Partidul Romania Mare au prezentat, ieri, in plenul Senatului motiunea simpla pe tema epizootiei de gripa aviara, intitulata "Gripa lui Flutur". "Credem ca sunteti de acord cu noi ca starea agriculturii, in perioada actuala, a ajuns in cea mai grava situatie din cate au fost vreodata, tinand cont, mai ales, de ultima perioada de timp, cand Romania s-a confruntat si inca se mai confrunta cu epidemia gripei aviare.
Situatia, in Romania, este cea mai dramatica din Europa, intrecand chiar situatia unor tari din Africa, unde raspandirea gripei a fost mai bine controlata", se arata in textul prezentat de opozitie.
In sprijinul tezelor afirmate sunt aduse chiar declaratiile presedintelui Traian Basescu fata de modul in care Ministerul Agriculturii a gestionat criza.
Semnatarii sustin ca proasta gestionare este dovedita de faptul ca in tarile vecine nu au fost sacrificate mai mult de o mie de pasari in total, in timp ce in Romania s-a ajuns la cifra de 150.000, cu un potential de crestere de pana la un milion.
Pe langa cauzele imediate ale raspandirii bolii, PSD, partidul initiator al motiunii, apreciaza ca incapacitatea de stavilire a gripei aviare se datoreaza inlocuirii pe criterii politice a specialistilor in favoarea "clientilor politici" ai puterii actuale.
Recrudescenta epidemiei s-ar datora masurilor insuficiente de preventie, anchetelor epidemiologice neprofesioniste, lipsa controlului asupra miscarii pasarilor, izolarii aproximative a focarelor, lipsa de informare a populatiei si intoxicarea cu date inexacte a mass-media etc.

PSD crede in conspiratii

Senatorii opozitiei nu au exclus si existenta unor interese economice in perpetuarea situatiei. "Probabil ca cineva acolo sus, in Guvern, se bucura ca vom face importuri masive de carne de pasare din alte tari, iar pentru aprobarile ce se vor da pentru import, se vor alege cu beneficii personale interesate", se arata in motiunea PSD. In incheiere, senatorii semnatari ii cer primului-ministru demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, demiterea prefectilor si a sefilor Directiilor Sanitar-Veterinare din judetele in care a aparut gripa si inlocuirea lor cu specialisti neinregimentati politic, anchetarea de catre DNA a achizitiilor publice pentru echipamentul si dezinfectantii folositi in criza gripei aviare, aducerea unor specialisti straini pentru consultanta, implicarea Ministerului Sanatatii in prevenirea transmiterii virusului H5N1 la om, acordarea in masura posibilitatilor de ajutoare economice sectorului avicol si turistic pentru compensarea pierderilor enorme si luarea de masuri drastice pentru cei care comercializeaza carne infestata. In tabara puterii, liberalii au stabilit deja modul in care vor raspunde acuzelor aduse de PSD si PRM titularilor portofoliilor de la Agricultura si Sanatate. Gheorghe Flutur si Eugen Nicolaescu au prezentat conducerii PNL un raport asupra modului in care a fost gestionata criza aviara si a masurilor ce urmeaza sa fie adoptate. Ultimele detalii pot fi adaugate pana joi cand motiunea va fi dezbatuta si supusa votului in Senat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.