Uniunea Sindicala MediaSind, Uniunea Nationala a Patronatului Roman si Patronatul Presei din Romania au oficializat ieri, la Bucuresti, Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media pentru perioada 2006 - 2007. Noul Contract regleme
Uniunea Sindicala MediaSind, Uniunea Nationala a Patronatului Roman si Patronatul Presei din Romania au oficializat ieri, la Bucuresti, Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media pentru perioada 2006 - 2007. Noul Contract reglementeaza relatiile de munca si problemele dintre patroni si jurnalisti si produce efecte juridice pentru intreaga breasla. "Avem o veste proasta pentru acei reprezentanti ai clasei politice care doresc sa instituie o lege a presei. Din acest moment, presa are un instrument de autoreglementare. Este vorba despre acest Contract cadru care contine drepturi pe care jurnalistii nu le-au avut niciodata", a declarat, cu prilejul ceremoniei de semnare a documentului, Cristi Godinac, presedintele MediaSind. La randul sau, reprezentantul Clubului Roman de Presa - Departamentul Proprietarilor, Mihai Tatulici, Contractul-cadru reprezinta un prim pas catre asezarea raporturilor de munca in mass-media. Tatulici, dar si ceilalti exponenti ai patronatului, intre care Marian Milut si Teodor Vasiliu, au evidentiat avantajele de care vor beneficia ziaristii in urma aplicarii noilor reglementari. Contractul-cadru prevede, intre altele, ca salariul minim pe ramura mass-media sa fie echivalentul salariului minim stabilit prin contractul colectuv de munca la nivel national, majorat cu 20%. La acest salariu se adauga diverse sporuri si adaosuri. Printre drepturile ziaristilor se regaseste acela de a refuza sa scrie, sa pregateasca sau sa participe la realizarea unui articol al carui continut este contrar legislatiei actuale sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocand clauza de constiinta. De asemenea, jurnalistul are dreptul de a refuza divulgarea surselor de informatii. Contractul cadru a fost publicat in Monitorul Oficial partea a V-a din 24 mai 2006. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.