Asistentii maternali nu vor beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la doi ani, potrivit unui proiect de modificare a OUG 148/2005. In schimb, persoanele care aveau inainte de 1 ianuarie 2006 contract de asiguare cu Casele de pensii
Asistentii maternali nu vor beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la doi ani, potrivit unui proiect de modificare a OUG 148/2005. In schimb, persoanele care aveau inainte de 1 ianuarie 2006 contract de asiguare cu Casele de pensii s-ar putea numara printre beneficiarii ordonantei 148. Aceasta ordonanta, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2006 reglementeaza categoriile de persoane care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, cuantumul indemnizatiei si al stimulentului care se acorda in cazul in care parintele se intoarce la munca.
Astfel, modificarile propuse de MMSSF, prevad ca asistentii maternali nu pot beneficia de indemnizatie pentru ca ar trebui sa renunte la drepturile materiale primite in calitate de asistent maternal profesionist si automat la calitatea sa de asistent maternal profesionist. In consecinta, ar trebui sa renunte la ceilalti copii pe care-i are in plasament. Ministerul Muncii mai considera ca, se poate suspenda plata indemnizatiei daca se constata ca timp de trei luni consecutiv sunt returnate mandatele postale.
De drepturile prevazute de OUG 148 vor putea beneficia, in plus fata de ceea ce era prevazut pana acum, si persoanele care au lucrat cu contract de munca in strainatate si pot dovedi aceasta prestatie conform acordurilor incheiate de Romania cu alte state. De asemenea, mai sunt incluse in aceasta categorie si persoanele care au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii. Indemnizatia se va mai acorda persoanelor care se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii sau, dupa caz, obtinerii calitatii de somer. Nu sunt uitate, de legiuitor, nici persoanele care au statut de avocat, judecator sau procuror, potrivit legislatiei in vigoare. Daca vor fi aprobate aceste propuneri, vor mai putea primi indemnizatie si persoanele care au nascut anterior datei de 1 ianuarie 2006 si se aflau in concediu de maternitate si in plata indemnizatiei aferente si care, dupa incheierea acestei perioade, ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatie. De asemenea, mai sunt amintite si persoanele care au ramas insarcinate pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, care nasc in anul 2006 si care realizeaza in sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. In acest fel, vor putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului si persoanele care au avut un contract de asigurare cu Casa de Pensii. Vor mai putea primi indemnizatie persoanele care nu au solicitat dreptul la indemnizatie, desi ar fi fost indreptatite sa beneficieze de aceasta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.