Procesul de evacuare din imobilul de pe str. Parintele Galeriu nr. 13 din Capitala, a Uniunii Artistilor Plastici si, implicit, a atelierului de pictura al academicianul Sorin Dumitrescu - proces prezentat pe larg de ZIUA - a nascut un conflict major
Procesul de evacuare din imobilul de pe str. Parintele Galeriu nr. 13 din Capitala, a Uniunii Artistilor Plastici si, implicit, a atelierului de pictura al academicianul Sorin Dumitrescu - proces prezentat pe larg de ZIUA - a nascut un conflict major intre fostii "tovarasi de suferinta". Aliati de multi ani, chiar si in timpul procesului de evacuare, pentru a impiedica retrocedarea, pe motiv ca legea excepta de la restituirea in natura imobilele detinute de institutii de utilitate publica, atat Uniunea Artistilor Plastici (UAP), cat si Sorin Dumitrescu se situeaza in prezent pe pozitii beligerante.
Aceasta intrucat proprietara imobilului castigat pe Legea 10/2001, a cerut UAP daune pentru lipsa de folosinta a unei parti a imobilului, pe perioada de la obtinerea evacuarii (2003) si pana in luna iunie 2005. Prin sentinta civila nr. 7379 din 29.09.2005, UAP a fost obligata sa plateasca proprietarei Lucia Dugaesescu suma de 124 milioane lei vechi pentru lipsa de folosinta a unei parti din imobil, plus 8,2 milioane lei cheltuieli de judecata. Desi UAP a fost cea obligata prin hotarare la plata sumei, aceasta a gandit o metoda inedita de a recupera banii prin somarea academicianului Sorin Dumitrescu - membru al uniunii - care are instalat in spatiul respectiv un atelier de pictura. Amintim ca pana la transarea litigiului de revendicare, intre UAP si Primaria Capitalei a existat un contract de inchiriere, in baza caruia UAP a cedat o parte din spatiu academicianului Sorin Dumitrescu. In acest spatiu, academicianul are un atelier de creatie, unde lucreaza o serie de ucenici.
Revenind la somatia UAP, aceasta l-a "incoltit" pe Sorin Dumitrescu ca si cum acesta ar fi vinovat de pierderea procesului: "Dupa cum v-am informat prin Notificarea din 10.08.2005, se contura ideea pierderii procesului cu proprietarul spatiului retrocedat. Totusi, la insistentele dvs. si cu asigurarea ca va asumati raspunderea in orice situatie, cu conditia sustinerii de catre UAP a demersurilor dvs. am continuat judecata, alaturi de avocatul dvs, asa cum ati solicitat".
Dumitrescu: "Un infantilism juridic"
Fata de somatia UAP, academicianul Sorin Dumitrescu ne-a declarat: "Mi se pare absolut stupefianta, avand in vedere ca uniunea este un organism a carui menire primordiala este protectia si sustinerea membrilor sai. Este o iesire inepta, un infantilism juridic absolut descalificant pentru o uniune de creatie. Eu trimit un memoriu dramatic cerand o rezolvare si mi se raspunde ca am sa le platesc bani si chiar ma roaga sa ii sprijin sa ma evacueze. E de natura absurdului. Se arata impotenta grava sociala a acestui organism care este incapabil sa-si protejeze membrii. Eu am ramas fara atelier si nu mai pot finaliza un mare proiect vizand actualizarea stilului bizantin la manastirea Piatra Scrisa din Banat".
Cazul disperat al academicianului Sorin Dumitrescu - cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti - aflat la un pas sa fie aruncat in strada si lasat fara mijloace de subzistenta, ar putea fi rezolvat daca, asa cum a solicitat si acesta, Primaria Capitalei ar aloca un nou spatiu sau ar cere revizuirea controversatei decizii a Comisiei Legii 10/2001, care a decis restituirea in natura a imobilului din str. Parintele Galeriu nr. 13. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.