Se pare ca anul acesta filmele romanesti legate de politica sunt pe placul criticii de la Cannes. Premiul "Europa Cinema" castigat, in cadrul celei de-a 59-a editii, de Corneliu Porumboiu pentru primul sau lungmetraj "A fost sau n-a fost?" si aprecie
Se pare ca anul acesta filmele romanesti legate de politica sunt pe placul criticii de la Cannes. Premiul "Europa Cinema" castigat, in cadrul celei de-a 59-a editii, de Corneliu Porumboiu pentru primul sau lungmetraj "A fost sau n-a fost?" si aprecierea criticii la adresa lui Catalin Mitulescu pentru "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" sunt dovezi suficiente ca regizorii romani au invatat reteta succesului. Lungmetrajul lui Mitulescu se alatura unui sir de filme romanesti bune din ultima perioada (dintre care se detaseaza "Moartea domnului Lazarescu", descoperit la Cannes anul trecut), care isi gasesc incet publicul, precum si sustinere din partea criticii, confirma Variety. Presa internationala a acordat spatii mari filmelor celor doi romani. Criticile favorabile pentru "A fost sau n-a fost?", selectionat la sectiunea paralela, Quinzaine des Realisateurs si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", selectionat la categoria "Un certain regard", confirma drumul deschis de Cristi Puiu la prestigiosul festival. Cei doi regizori nu sunt straini de competitia de la Cannes. Porumboiu a fost premiat in 2004 pentru scurtmetrajul studentesc "Calatorie la oras" iar scurtmetrajul "Trafic" al lui Mitulescu a fost laureat in acelasi an cu Palme d'Or.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.