Rapidul a anuntat ieri ca va face apel la decizia Comisiei de disciplina, care a obligat Steaua sa joace cu portile inchise o etapa si sa plateasca o amenda de 30.000 de franci elvetieni pentru scandarile rasiste ale jucatorilor si suporterilor de la
Rapidul a anuntat ieri ca va face apel la decizia Comisiei de disciplina, care a obligat Steaua sa joace cu portile inchise o etapa si sa plateasca o amenda de 30.000 de franci elvetieni pentru scandarile rasiste ale jucatorilor si suporterilor de la finalul meciului cu Sportul Studentesc. Clubul vicepremierului George Copos sustine ca regulamentul nu a fost aplicat corect si ca, in cazul in care nu se va face dreptate la apel, sunt decisi sa mearga la FIFA sI la UEFA. "Eludand legea, Comisia de Disciplina si implict forul care o patroneaza (n.r. - FRF) se supune unui risc enorm. Pentru ca in circulara FIFA se spune clar ca orice asociatie nationala care nu respecta acest articol va fi exlusa din competitiile internationale pe o perioada de doi ani. De aceea, in functie de decizia Comisiei de Apel este foarte posibil ca FC Rapid sa apeleze la forurile internationale", a declarat ieri Cristian Costache, directorul de imagine al Rapidului. Oficialul gruparii giulestene a motivat apelul prin faptul ca membrii Comisiei de Disciplina au omis din regulament paragraful cel mai important, acela care se refera la depunctarea echipei vinovata de discriminare. "Fapta a fost recunoscuta chiar si de oficialii Stelei, dar incadrarea acesteia a fost trunchiata de membrii comisiei. In decizia comisiei nu se mentioneaza exact articolul la care face referire aceasta sanctiune, contrar hotararilor de pana acum ale aceleiasi comisii. Este clar rea vointa pentru ca prevederea regulamentara este mai mult decat explicita", a spus reprezentantul FC Rapid, in timp ce avocatul Adrian Negrut a prezentat reglementarea FIFA, preluata si de FRF, potrivit careia, pentru rasism, concomitent cu inchiderea portilor, trebuia dictata si o depunctare de cel putin trei puncte, caz in care giulestenii ar trece pe primul loc in clasament si ar avea sanse mari sa castige campionatul. Cristian Costache a opinat ca un rol decisiv in luarea acestei decizii a fost faptul ca la judecata Gigi Becali, patronul Stelei, a amenintat cu revolutia in cazul depunctarii echipei sale. "Este de inteles ca nu se doreste influentarea luptei pentru titlu, dar aceasta competitie se desfasoara dupa niste reguli. Regula a fost si aceea ca Steaua sa se califice in semifinalele Cupei UEFA dupa doua rezultate de egalitate cu Rapid, desi nu a demonstrat acest lucru. Nu se poate sa se respecte numai anumite reguli. Rapid a fost depunctata in 2001 cand a parasit terenul de joc si nu s-a mai produs nici o revolutie", a mentionat Costache.
"Trebuie sa ma declar talhar, pentru a fi talhar?"
Directorul de imagine al Rapidului a comentat si faptul ca judecata Comisiei de disciplina s-a desfasurat doar in prezenta a trei membri, Doru Viorel Ursu, Victor Ciucu si Mircea Dridea, lipsind cei doi reprezentanti ai LPF, Alexandru Boc si Gheorghe Nedelescu. "Si nu este vorba despre disperarea clubului Rapid de a castiga prin orice mijloace titlul, pentru ca foarte bine se poate pierde meciul cu Sportul si castiga tot Steaua. Memoriul nostru vine pentru a pune punct acestor manifestari. Pentru ca s-a mai intamplat si in vestiarul Stelei la Sofia (n.r. - dupa meciul TSKA Sofia - Steaua din turul I al Cupei UEFA, editia 2004-2005), la fel patronul lor a cantat <<Liga Campionilor interzisa ciorilor>> si asa mai departe", a spus Costache. Acesta a comentat si prezenta presedintelui Partidei Romilor, Nicolae Paun, la sedinta de joi a Comisiei de Disciplina. "Acel domn nu are nici o legatura cu fotbalul. A spus ca Rapid trebuia sa fie afiliat la etnia roma pentru a se simti jignita... Dar de cand trebuie sa ma declar talhar ca sa fiu considerat talhar?", a adaugat Costache. Adrian Negut, avocatul giulestenilor, a precizat ca in cazul in care doar suporterii stelisti ar fi scandat lozinci rasiste, atunci Rapidul nu ar fi depus memoriu la Comisia de Disciplina. "Dar acele lucruri au fost scandate si de antrenor, si de jucatori. Deci s-a produs o fapta extrem de grava", a spus Negut. Acesta a mai afirmat ca nu intelege de ce Comisia de disciplina nu a discutat si memoriul Rapidului impotriva lui Mihai Stoica, ceal care i-a acuzat pe alb-visinii de blat la meciul cu CFR Cluj, preferand sa trimita dosarul la DNA. "Dansul e recidivist si regulamentul prevede clar ce sanctiuni trebuiau date", a explicat Negut. (B.G.)
CNCD este multumita de pedeapsa
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a apreciat ieri ca sanctiunile dictate de FRF impotriva echipelor Steaua si Dinamo pentru manifestari rasiste sunt juste si a transmis UEFA ca acestea sunt suficiente. "Colegiul Director al CNCD saluta decizia Comisiei de Disciplina a FRF de a sanctiona manifestarile nesportive si rasiste ale suporterilor si jucatorilor echipei Steaua Bucuresti si ale suporterilor echipei Dinamo Bucuresti. Colegiul Director al CNCD considera ca sanctiunile aplicate sunt juste si proportionate. CNCD a informat UEFA si FARE ca alaturi de condamnarea publica de catre CNCD a manifestarilor rasiste, sanctiunile aplicate de Comisia de Disciplina a FRF sunt suficiente", se arata intr-un comunicat remis ieri de CNCD. Forul prezidat de Csaba Ferenc Asztalos s-a autosesizat in urma incidentelor de la finalul partidei Steaua - Sportul Studentesc solicitand miercuri Comisiei de Disciplina a FRF sa ia masuri impotriva manifestarilor rasiste ale suporterilor si jucatorilor echipei Steaua, in caz contrar urmand sa ceara sanctionarea federatiei la UEFA si FIFA. (B.G.)
Petre Buduru: "E o mare magarie"
Petre Buduru, managerul sportiv al lui Dinamo, era nervos, mai mult pentru amenda de 30.000 de franci elvetieni primita de gruparea sa, decat pentru etapa de inchidere a portilor, sanctiune dictata pentru scandarile rasiste ale fanilor pe adresa lui Mariko Daouda, in timpul meciului cu FC Arges. "Este o mare magarie ce s-a facut. Am fost sanctionati pe baza unui raport nemernic intocmit de oameni care au stat la coada inainte ca sa dea mana cu cei de la Dinamo. Eu nu am auzit scandarile de care suntem acuzati, probabil au strigat doi sau trei, dar in nici un caz toata galeria. Nu este normal ca un fenomen izolat sa fie socotit ca un fenomen de masa, iar toate oalele sa se sparga in capul clubului", a declarat Petre Buduru. "Ca au strigat trivialitati este adevarat, dar in niciun caz scandari rasiste. Toate aceste nenorociri ale observatorilor sunt facute la comanda. Cei de la comisie nu mai stiu ce sa faca pentru a face rost de fonduri. In ritmul acesta, cluburile o sa se desfiinteze", a mai spus oficialul dinamovist. Intrebat daca Dinamo va face apel la aceasta decizie, Buduru a raspuns: "Da-l dracu' de apel, aici este vorba despre principii". (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.