Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Calin Popescu Tariceanu nu au dat nastere unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice reprezen
Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Calin Popescu Tariceanu nu au dat nastere unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice reprezentate de cei doi, pe de o parte, si autoritatea judecatoreasca. Curtea a reluat, in sedinta de ieri, dezbaterile asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre presedinte si primul ministru, ca autoritati publice apartinand puterii executive, si autoritatea judecatoreasca, reprezentata prin Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a stabilit ca declaratiile lui Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu au dat nastere unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice - presedintele Romaniei si primul ministru, pe de o parte, si autoritatea judecatoreasca, pe de alta parte - in intelesul prevederilor art. 146 lit. e) din Constitutie, potrivit unui comunicat remis ieri de Biroul de presa al Curtii Constitutionale. Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie. Amintim ca, dupa sedinta din 9 martie a CSM, presedintele acestui for, Iulian Galca, a decis sa inainteze Curtii Constitutionale sesizarea magistratilor pentru a se transa acest conflict. Presedintele Basescu a cerut si el acelasi lucru CSM, afirmand ca sesizarea magistratilor privind rezolvarea conflictului juridic generat de declaratiile publice ale sefului statului trebuie trimisa Curtii Constitutionale, pentru ca trebuie sa se stabileasca limitele in care presedintele Romaniei se poate adresa unei puteri in stat, alta decat cea din care face parte. Intr-un memoriu inmanat presedintelui CSM, de catre magistrati, se arata ca premierul Tariceanu, intre multe afirmatii defaimatoare, a calificat drept "ticalosit" sistemul judiciar, ministrul Justitiei a acuzat de coruptie 70% din magistratii Romaniei, ministrul Sanatatii a calificat judecatorii dupa solutii care-i convin sau nu, seful statului a identificat coruptii din Justitie in judecatorii Romaniei, a proferat amenintari impotriva magistratilor, cu excluderea din magistratura in cazul in care nu vor arata eficienta scontata pentru raportul catre Bruxelles. (O.B.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.