Adunarea Generala a Asociatiei Absolventilor Colegiului Gojdu din Oradea a adresat, saptamana aceasta, o petitie prin care solicita Guvernului "respectarea intru totul a vointei private a lui Emanuil Gojdu, asa cum a fost formulata in testamentul ace
Adunarea Generala a Asociatiei Absolventilor Colegiului Gojdu din Oradea a adresat, saptamana aceasta, o petitie prin care solicita Guvernului "respectarea intru totul a vointei private a lui Emanuil Gojdu, asa cum a fost formulata in testamentul acestuia", transmite Mediafax. Documentul, semnat de 34 de delegati, reprezentand 25 de promotii de absolventi din anul 1932 pana in 1997, exprima opozitia fata de infiintarea, printr-un acord guvernamental romano-maghiar, a unei fundatii Gojdu paralela celei reinfiintate dupa Revolutie cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Romane, solicitand Executivului sa nu impiedice aceasta fundatie in incercarea de a recupera integral averea Gojdu din Budapesta, estimata la cateva zeci de milioane de dolari. Petitia "gojdistilor" se alatura altor 52.000 de semnaturi pe care Episcopia Ortodoxa din Oradea le-a adunat la inceputul anului pentru respectarea testamentului Gojdu. Comisiile juridica si de Cultura din Senat au respins, miercuri, solutia data de Camera Deputatilor in privinta Ordonantei referitoare la Fundatia Gojdu, presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs, afirmand ca acest vot are drept consecinta adoptarea unui raport favorabil proiectului. Conform acordului semnat cu ocazia sedintei comune din octombrie 2005 a Guvernelor roman si ungar, Fundatia publica Gojdu urmeaza sa fie infiintata la Budapesta si sa fie cofinantata de cele doua state semnatare. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.