Violonistul si compozitorul de origine romana Alexander Balanescu a revenit in Romania pentru a prezenta, alaturi de Ada Milea, proiectul "The Island / Insula", un spectacol inedit care combina teatrul cu muzica, bazat pe un text de Gellu Naum.
Violonistul si compozitorul de origine romana Alexander Balanescu a revenit in Romania pentru a prezenta, alaturi de Ada Milea, proiectul "The Island / Insula", un spectacol inedit care combina teatrul cu muzica, bazat pe un text de Gellu Naum.
"Eu de cativa ani am cautat artisti in Romania cu care sa pot colabora si mi-am dat seama ca aristul cel mai extraordinar din tara asta este Ada", a afirmat Balanescu intr-o conferinta de presa la care a participat si Ada Milea. "Am vrut sa fie o piesa care sa aduca ceva nou si pentru mine si pentru Ada. Sa fie la fel de <> pentru amandoi", a mai spus muzicianul despre proiect. In urma acestei experiente, Balanescu crede ca a invatat mai multe despre muzica si despre literatura.
Procesul de creatie nu a fost chiar usor. A inceput cu "zero cantece pe zi", dar a crescut pana a ajuns la doua creatii. De asemenea, munca la acest proiect a fost interesanta si provocatoare pentru compozitor si pentru ca in creatie nu a trebuit sa se bazeze pe o partitura, ci pe un text.
Artistul care va realiza partea de vizual pentru spectacolul "The Island" nu este inca stabilit. Ada Milea l-a nominalizat pe Dragos Buhagiar, iar Balanescu l-a amintit pe Klaus Obermeier, cel cu care a lucrat pentru spectacolul "Maria T".
Spectacolul "The Island" este integral in limba engleza si a fost prezentat pentru prima oara publicului britanic in luna aprilie. "Am avut un public foarte calduros. Cred ca este o piesa care provoaca intr-un fel. E greu sa ramai neutru - are mult umor, multa tandrete, de fapt este o piesa despre relatii umane si singuratate", a descris-o Balanescu.
De asemenea, el a mai spus ca exista in viitor si posibilitatea elaborarii unei versiuni in romana. Prima reprezentatie a "The Island" in Romania are loc azi, la Sibiu, in Sala Thalia, fiind inclusa in cadrul Festivalului de Teatru. Duminica, cei doi vor sustine un spectacol la Bistrita, pe 29 la Cluj, pe 30 la Timisoara si pe 2 iunie la Bucuresti, in Sala Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti.
Spectacolul dureaza 70 minute si are doua personaje, Robinson (Alexander Balanescu) si mama acestuia (Ada Milea). Biletele sunt puse in vanzare la TNB, Magazinul Muzica si Librariile Carturesti, la pretul de 30, respectiv 40 lei.
Alexander Balanescu Quartet a lansat albume de succes in Europa, ca "Luminitza" (sursa de inspiratie pentru acest material au fost schimbarile politice din 1989 in Europa de Est), "Angels and Insects" si, cel mai recent, "Maria T", care a fost prezentat publicului din Romania in toamna anului trecut.
De-a lungul numeroaselor colaborari cu compozitori si muzicieni celebri precum Michael Nyman, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Kate Bush sau Goldfrapp, Balanescu si-a creat propriul sau stil de a compune si a interpreta live, oferind o cu totul alta viziune muzicii contemporane decat orice alt cvartet de coarde.
Ada Milea a absolvit Facultatea de Arta Teatrala din Targu Mures, sectia actorie. De-a lungul carierei a jucat si a cantat in regia lui Radu Afrim, a lucrat cu Cirque de Soleil, a compus coloane sonore pentru piese de teatru si a lansat mai multe albume, ultimul dintre acestea fiind "Quijote".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin