Cunoscutul violonist si compozitor britanic de origine romana Alexander Balanescu si "bastinasa" Ada Milea aduc "Insula", primita cu succes de partea cealalta a Canalului Manecii, pe plaiuri mioritice.
"The Island", adaptare dupa piesa de teatr
Cunoscutul violonist si compozitor britanic de origine romana Alexander Balanescu si "bastinasa" Ada Milea aduc "Insula", primita cu succes de partea cealalta a Canalului Manecii, pe plaiuri mioritice.
"The Island", adaptare dupa piesa de teatru "Insula" de Gellu Naum, este un concert care a avut primele trei reprezentatii in Marea Britanie (organizate de Oxford Contemporary Music, IF Festival, South Hill Park si Institutul Cultural Roman), iar acum Societatea de Concerte Bistrita, British Council si ArCuB fac posibil un turneu pe axa Bucuresti-Bistrita-Timisoara-Cluj-Napoca-Sibiu.
Cei doi artisti au creat un spectacol greu de incadrat, intre teatru, "performance" si concert alternativ, avand doar doi interpreti intr-o sumedenie de personaje. Concertul este in intregime in limba engleza, dureaza 60 minute si prezinta cu umor drama lui Robinson Crusoe singur pe o insula plina de lume.
Pe 27 mai, Ada Milea si Alexander Balanescu vor fi la Sibiu, in cadrul Festivalului International de Teatru (la Sala "Thalia", de la ora 19.00), pe 28 mai, la Bistrita, orasul natal al cantautoarei (Casa de cultura, ora 19.00), iar pe 29 mai, la Casa Universitarilor - Sala "Auditorium Maximum", din Cluj Napoca (ora 22.00). Pe 30 mai vor concerta la Timisoara (Club 30, ora 20.00), pentru ca ultima reprezentatie sa aiba loc la Bucuresti, pe 2 iunie (Teatrul National - Sala "Amfiteatru", ora 17.00 si ora 20.00).
In Bucuresti, biletele pot fi cumparate de la TNB, Magazinul Muzica si Librariile Carturesti. Pretul acestora este intre 30 si 40 RON (300.000-400.000 lei vechi).
Alexander Balanescu are o solida reputatie internationala ca violonist si compozitor. Inca de la formarea propriului cvartet, in 1987, a incercat o abordare accesibila si personala a muzicii clasice. A colaborat cu numerosi compozitori si muzicieni celebri (Michael Nyman, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Kate Bush, Goldfrapp) si a lansat albume de succes: "Posessed" (Balanescu, Kraftwerk, Byrne - Mute Records, 1992), "East Meets East" (Balanescu/ Yellow Magic Orchestra - Con-Sipio Records, 1997), "Maria T" (Mute Records, 2005). Concertul "Maria T" a fost prezentat publicului din Romania in toamna anului trecut.
Ada Milea a absolvit Facultatea de Arta Teatrala din Targu Mures, sectia Actorie, a colaborat cu multe teatre, iar din activitarea ei discografica amintim: "Aberatii sonore" (Fundatia Phoenix, 1997), "Republica Mioritica Romania" si "Absurdistan" (Intercont Music, 1999/2003), "Apolodor" si "Quijote" (A&A Records, 2003/2004). A primit anul acesta un premiu de excelenta din partea Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, sectia romana. (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.