Comisia de disciplina a FRF a luat ieri o decizie curioasa in cazurile scandarilor rasiste ale jucatorilor si suporterilor stelisti de la finalul partidei cu Sportul si ale dinamovistilor la adresa ivorianului Daouda, de la FC Arges. Astfel, s-a hota
Comisia de disciplina a FRF a luat ieri o decizie curioasa in cazurile scandarilor rasiste ale jucatorilor si suporterilor stelisti de la finalul partidei cu Sportul si ale dinamovistilor la adresa ivorianului Daouda, de la FC Arges. Astfel, s-a hotarat ca Steaua si Dinamo sa joace o etapa cu portile inchise. Prin aceasta decizie, Comisia FRF, prezidata de Doru Viorel Ursu, a ignorat jumatate din articolul din circulara FIFA care explica clar ca pedeapsa portilor inchise trebuie cumulata cu depunctarea de minimum trei puncte. FRF s-a speriat de prezenta lui Gigi Becali in fata comisiei si a decis sa fie blanda, insa acest mod de a aborda cazurile de rasism s-ar putea intoarce impotriva intreg fotbalului romanesc, fiindca forul mondial a anuntat raspicat ca nerespectarea regulamentului duce la suspendarea federatiei pentru doi ani! Adica excluderea din competitiile europene a cluburilor si excluderea Nationalei din preliminariile pentru Euro 2008! Teama Comisiei de Gigi Becali s-a materializat prin felul in care s-au desfasurat ieri ostilitatile: i-au trimis pe audiati acasa, spunandu-le ca decizia va fi anuntata peste cateva zile, iar reprezentantii Stelei si cel al Rapidului au plecat, dand la iesire si declaratii legate de amanarea unui verdict. Dupa patru ore, timp in care a fost vizionat dvd-ul pus la dispozitie de giulesteni, au fost audiati reprezentantii ambelor cluburi, s-a luat o pauza cauzata de o pana de curent, iar in final s-a decis. In joc este titlul de campioana, fiindca, daca se aplica regulamentul, Steaua era depunctata cu trei puncte si cadea pe locul doi in clasament, la o lungime de Rapid, in conditiile in care mai sunt de disputat doua etape. Gravitatea cazului l-a determinat pe Gigi Becali, patronul Stelei, sa fie prezent ieri in fata Comisiei de disciplina, desi de obicei acesta nu se implica in probleme legate de FRF si LPF. Mai mult, boss-ul din Ghencea a venit impreuna cu Nicolae Paun, deputat si presedinte al Partidei Romilor, care a sustinut din rasputeri cauza Stelei. La intrarea in sediul LPF, Becali a amenintat ca, "daca Steaua va fi depunctata, iese revolutie", iar doua ore mai tarziu era optimist. "Comisia va delibera si va da o decizie in cateva zile. In cadrul sedintei, domnul Paun m-a luminat prin ce a spus. A spus lucruri logice, cum ca Rapid nu se poate simti jingnit pentru ca nu este afiliat si inregistrat ca club al romilor. Domnul Paun a spus ca e rom sadea si ca nu s-a simtit cu nimic jignit de ce s-a scandat. Nici dansul si nici etnia roma", a spus Becali. Acesta s-a declarat convins ca Steaua nu va fi depunctata. "Decizia nu are cum sa fie defavorabila. Nu se poate, pentru ca domnul Paun a spus ca si in situatia in care se face memoriu la FIFA, dupa parerea dansului, in Romania nu sunt cluburi discriminatorii, iar dansul este presedintele etniei rome si asta conteaza la FIFA si UEFA", a apreciat patronul Stelei.
"Steaua rasista" a ajuns la FARE
In afara de Consiliul National de Combatere a Discriminarii, care s-a sesizat miercuri, cand a cerut imperativ FRF sa ia masuri impotriva FC Steaua, ieri a luat pozitie si Asociatia Foootball Against Racism in Europe (FARE), care s-a adresat direct UEFA si FIFA, cerand sa ancheteze clubul din Ghencea pentru scandarile de la meciul cu Sportul. FARE a fost sesizata de suporterii Rapidului, care au trimis asociatiei imagini filmate la finalul partidei din Regie in care jucatorii si suporterii stelisti scandeaza "Am avut si vom avea mereu / Boala pe tigani / Ne pi... pe ei la infint / M... lui Rapid". Materialul video, care este titrat in limba engleza, a fost intitulat "Steaua recidivista, Steaua rasista", si se incheie cu un mesaj al suporterilor rapidisti: "Help us, UEFA!". Pe site-ul oficial al FARE a fost publicat un articol in care se mentioneaza ca in imaginile primite de la suporterii rapidisti se poate vedea saltul fascist si se pot auzi scandarile rasiste ale jucatorilor si suporterilor stelisti. "Suporterii rapidisti sustin ca scandarea rasista a putut fi auzita si in cadrul meciurilor echipei Steaua din Cupa UEFA. FARE a trimis raportul catre UEFA si FIFA, solicitand celor doua asociatii fotbalistice sa inceapa investigatiile in acest caz", se mai arata pe site-ul FARE. In clipul video, inregistrat de la Antena 1, jucatorii Stelei sunt surprinsi in timp ce canta alaturi de galeria ros-albastra, melodia mai sus mentionata. In imagini se vad foarte clar cantand Eugen Baciu, Mirel Radoi, Florin Lovin, Daniel Oprita, Vasilica Cristocea, Andrei Crsitea, Dorin Goian, Petre Marin si Banel Nicolita, in conditiile in care ultimul urma sa fie desemnat ambasador impotriva rasismului de catre FARE cu sprijinul UEFA in cadrul unui meci demonstrativ organizat de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Alianta Civica a Romilor. Nicolita nu a mai participat la eveniment deoarece a doua zi urma sa joace in Cupa UEFA cu Rapid. Mijlocasul stelist a fost la randul lui victima a manifestarilor rasiste, el fiind numit "tigan" in sens peiorativ de galeria lui "Poli" Timisoara in partida din deplasare din cadrul etapei a 3-a a Diviziei A, Comisia de Disciplina a FRF clasand atunci cazul pentru ca jucatorul a sustinut ca nu a auzit respectivele scandari. (B.G.)
Pedepse pentru discriminare
Iata completarea aparuta in Regulamentul disciplinar al FRF ca urmare a deciziei nr. 2, din 31 martie 2006, textul fiind traducerea intocmai a hotararii FIFA din 16 martie 2006.
Art.1. Oricare jucator, oficial sau spectator care, in mod public, discrimineaza sau defaimeaza pe altcineva din cauza rasei, culorii, limbii, religiei sau originii etnice a persoanei respective, va fi sanctionat. Clubul organizator, clubul de care apartine sau clubul pe care il sustine faptuitorul va suporta, de asemenea, sanctiuni.
Art.2.(1) Sanctiunile care se aplica in cazul savarsirii actelor sau faptelor de discriminare/defaimare aratate de art. 1, sunt urmatoarele:
1. Daca autorii sunt jucatori:
* suspendare pentru minimum 5 etape si interzicerea accesului in orice stadion;
* penalitate de minimum 20.000 de franci elvetieni (CHF).
2. Daca autorii sunt oficial:
* suspendare pentru minimum 5 etape si interzicerea accesului in orice stadion;
* penalitate de minimum 30.000 CHF.
3. Daca autorii sunt jucatori sau oficiali ai unui club, ori spectatori care au fost identificati ca suporteri ai unui club, clubul in cauza se sanctioneaza, cumulativ, cu:
* organizarea jocurilor pe teren propriu fara spectatori (cu portile inchise) pentru minimum o etapa;
* penalitate de minimum 30.000 CHF;
* scaderea a 3 puncte din clasament (la prima abatere), scaderea a 6 puncte (la a doua abatere), respectiv, cu retrogradarea echipei in divizia inferioara (la a treia abatere). Daca jocul se disputa intr-o competitie in care nu se acorda puncte, echipa respectiva va fi descalificata.
Art.4. Faptele sau actele de discriminare prevazute de art.1 vor fi sanctionate daca sunt savarsite:
1. Pe terenul de joc, la vestiarele jucatorilor sau arbitrilor sau in orice alta parte a stadionului, inaintea, in timpul sau dupa terminarea jocurilor oficiale.
2. In sediul FRF/LPF/AJF.
3. Prin declaratii difuzate in mass-media.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.