Patru firme fantoma administrate de cetateni iranieni care n-au intrat niciodata in Romania, o societate din Targoviste care si-a cesionat actiunile, schimbandu-si sediul si denumirea, si un roman "descurcaret". Acesta este scenariul pus la cale de B

Patru firme fantoma administrate de cetateni iranieni care n-au intrat niciodata in Romania, o societate din Targoviste care si-a cesionat actiunile, schimbandu-si sediul si denumirea, si un roman "descurcaret". Acesta este scenariul pus la cale de Bogdan Nastase, prin care a obtinut rambursari ilegale de TVA de miliarde de lei. Dosarul a ajuns pe mana politistilor si procurorilor damboviteni care fac cercetari asupra administratorului SC Co-Fer Trans SRL Dragodana sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.
Din verificarile efectuate de comisarii Garzii Financiare din Dambovita asupra SC Co-Fer Trans SRL Dambovita, agent economic cu activitate in domeniul colectarii si valorificarii fierului vechi, a rezultat un prejudiciu adus statului prin neplata taxelor aferente si incasarea ilegala a TVA de peste 10 miliarde lei vechi, ne-a informat printr-un comunicat Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Pagubele au fost produse prin inregistrarea in evidentele contabile a unor aprovizionari fictive, efectuate de la firme de tip fantoma, administrate de cetateni iranieni.
Conform documentelor prezentate rezulta ca in perioada 2004 - aprilie 2005, societatea s-a aprovizionat cu fier vechi de la patru societati comerciale, respectiv SC Trust Invest SRL, SC Imperial Invest SRL, SC Belcea Com SRL si SC Binarkin K Impex SRL, toate din Bucuresti, sustin reprezentantii ANAF, cu precizarea ca dupa extinderea verificarilor, comisarii Garzii Financiare Dambovita au constatat ca nici una dintre ele nu a depus la organele fiscale situatiile sau raportarile prevazute de lege.

Cesiunea actiunilor, bazata pe documente false

Potrivit Notei intocmite de Garda Financiara Dambovita in luna martie a.c., SC Co-Fer Trans SRL Dragodana (sat Picior de Munte, judetul Dambovita), administrata de Bogdan Nastase in perioada 1 ianuarie - 21 octombrie 2004, a cesionat partile sociale cetatenilor iranieni Gholamreza Aslani si Abbas Shafaei, societatea schimbandu-si denumirea in Co-Fer Trans Impex Bucuresti cu sediul in Aleea Diham nr. 5.
Firma a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului la data de 16 noiembrie 2004, sub numarul J40/18705/2004 si Codul Unic de Identificare 15430120.
Potrivit anchetatorilor, toate documentele in baza carora s-a facut cesionarea au fost falsificate de Bogdan Nastase si sotia acestuia, care si inainte si dupa cesionarea actiunilor a procedat ilegal la comercializarea fierului vechi, obtinand in perioada amintita rambursari ilegale de TVA in valoare de 540.726 lei noi. Cu alte cuvinte, desi in acte a "scapat" de povara raspunderii fiscale, Bogdan Nastase era cel care administra si noua societate.

Administratorii iranieni n-au intrat in tara

In ceea ce priveste firmele-fantoma prin care s-au efectuat tranzactiile acestea sunt administrate, potrivit documentelor, de Matei Marius si Iraj Saatehi (Trust Invest SRL, Imperial Invest SRL), Mariana Bejan (Belcea Com SRL), Maria Marinela Moustafa fiind asociat unic la Binarkin K Impex SRL. Si asta nu-i tot. Din calculele echipelor de control a reiesit ca prin neinregistrarea in evidentele financiar-contabile ale vanzarii de mijloace fixe catre SC Sibomet Trans SRL, Bogdan Nastase a mai prejudiciat statul cu peste 145.000 lei noi.
Astfel, returnarile de TVA obtinute in mod ilegal de reprezentantii societatii verificate se ridica, potrivit ANAF, la 771.125 lei noi la care se adauga sustragerea la plata a unui impozit pe profit de 304.103 RON. Avand in vedere prejudiciul total de 1.075.828 lei noi si existenta a cel putin patru societati-fantoma, comisarii Garzii Financiare au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita, trimitand actul de control la DGFP Bucuresti pentru stabilirea tuturor obligatiilor fiscale ce revin Co-Fer Trans SRL. De asemenea, dat fiind faptul ca cetatenii iranieni amintiti nu figureaza in evidente ca ar fi intrat sau iesit din tara, cercetarile sunt continuate de politisti si procurori asupra tuturor societatilor amintite, cat si in privinta lui Bogdan Nastase pentru evaziune fiscala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.