Extinderea gripei aviare este folosita de presedintele Basescu pentru a lovi in Executiv, numai ca lucrurile s-au intors pe dos.
Rezumand, putem retine un fel de piesa cu trei personaje. Cel dintai este domnul Basescu... La cererea dansului, SR
Extinderea gripei aviare este folosita de presedintele Basescu pentru a lovi in Executiv, numai ca lucrurile s-au intors pe dos.
Rezumand, putem retine un fel de piesa cu trei personaje. Cel dintai este domnul Basescu... La cererea dansului, SRI a intocmit vineri, 19 mai, un raport care lasa sa se inteleaga ca ministrul liberal al Agriculturii fusese neglijent. Numai ca raportul intocmit in graba pacatuia, confundand puii de gaina cu puii de curca, facand praf tot rechizitoriul. A doua eroare a fost de a imputa izbucnirea in forta a gripei aviare, in mai anul curent unei imbolnaviri survenite in ianuarie. O aberatie, avand in vedere ca pasarea afectata de aceasta boala moare in 13-14 zile.
Al doilea personaj al piesei in trei este domnul Radu Timofte, seful Serviciului Roman de Informatii. In mod normal, SRI-ul n-are nici in clin, nici in maneca cu bolile pasarilor. De ce nu s-a declarat domnul Timofte, deci, incompetent? De buna seama, din dorinta de a-l servi pe presedintele Basescu...
Al treilea personaj al piesei este, involuntar, inocentul ministru liberal al Agriculturii, domnul Flutur... Daca domnul Basescu dorea sa stie cum au trecut pasarile bolnave prin vama, trebuia sa se adreseze nu domnului Timofte, ci Autoritatii Nationale a Vamilor... Asa s-ar fi intamplat intr-un stat de drept... Domnul Basescu este insa marele protector al serviciilor secrete si a dorit, probabil, sa le imbunatateasca imaginea, servindu-le "chestiunea aviara" - totodata sa administreze un dus Executivului. Nu intamplator domnul Radu Timofte este un ultim vestigiu al guvernarilor FSN-PDSR-PSD... Dansul a fost, dupa 1990, necontenit senator in partidul domnului Iliescu si mult timp si presedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI.
In aceasta calitate, a elaborat o lege a secretului de stat (in 1992) care transforma pe fiecare cetatean al Romaniei intr-un potential agent al serviciilor secrete, facand din el un delator. Legea prea de tot odioasa n-a fost votata. S-a dovedit a fi o gafa. Dupa cum gafa este si imputarea facuta in chestiunea aviara Executivului de domnul Basescu cu sprijinul SRI. De ce se desparte domnul Basescu, insa, atat de greu de domnul Timofte? Ce ii leaga? Romania este singura tara ex-comunista care a pastrat atari fosile comuniste. Intrebarea se pune mai ales ca, in chestiunea aviara, domnii Basescu si Timofte au mers contra Executivului pana azi dimineata, cand presedintele Basescu a schimbat brusc macazul, dand vina erorilor anchetei pe SRI-ul dintr-un judet al Ardealului. Prea tarziu pentru a fi credibil...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.