Un tablou al Fridei Khalo, "Raices", a fost adjudecat pentru 5,6 milioane de dolari la o licitatie de obiecte apartinand artei latino-americane, la casa Sotheby's din New York, la o jumatate de milion distanta de suma record platita pentru o pictura
Un tablou al Fridei Khalo, "Raices", a fost adjudecat pentru 5,6 milioane de dolari la o licitatie de obiecte apartinand artei latino-americane, la casa Sotheby's din New York, la o jumatate de milion distanta de suma record platita pentru o pictura realizata de o femeie. Tabloul "Radacini", care fusese evaluat la o suma intre 5 si 7 milioane, s-a vandut pentru suma de 5.616.000 de dolari, fiind doar la o jumatate de milion distanta de cele 6,1 milioane de dolari platite pentru un tablou al americancei Georgia 0'Keeffe. Tabloul este in ulei, pe metal, si a fost realizat in 1943. In aceasta lucrare artista mexicana (1907-1954) s-a pictat avand radacini in pamant si dand nastere unor tulpini de feriga, tabloul simbolizand forta relatiei ei cu pictorul Diego Rivera cu care tocmai se casatorise pentru a doua oara.
Tabloul a apartinut initial proprietarei a unui muzeu de langa capitala mexicana, Dolores Olmedo, un adevarat Mecena mexican, dupa care a petrecut 20 de ani intr-o colectie particulara americana, fiind expus pentru o perioada scurta de timp la Londra, in 2005. Tot in cadrul acestei licitatii a fost vanduta o sculptura a lui Francisco Zuniga (1913-1998), "Grup de patru femei in picioare", adjudecata pentru 3,7 milioane de dolari. Un tablou al columbianului Fernando Botero, "Patru muzicieni", a fost vandut pentru suma de 2.032.000 de dolari, fiind cea mai mare suma platita pentru o creatie a unui artist latino-american in viata. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.