Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) ar trebui sa preia sarcina de colectare a accizelor pentru ca are o capacitate administrativa mai buna decat structurile Ministerului Finantelor Publice, a declarat intr-o conferinta de presa seful ANV, Gelu Stef
Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) ar trebui sa preia sarcina de colectare a accizelor pentru ca are o capacitate administrativa mai buna decat structurile Ministerului Finantelor Publice, a declarat intr-o conferinta de presa seful ANV, Gelu Stefan Diaconu, citat de Mediafax. "In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, colectarea accizelor se face de catre sistemul vamal si asa ar trebui sa se intample si in Romania", a spus Diaconu, care este si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, din subordinea Ministerului Finantelor. El a precizat ca ANV dispune de capacitatea administrativa pentru a colecta aceste taxe. "In prezent, cred ca nivelul de colectare al accizelor este sub 30%. Daca ANV ar prelua aceasta sarcina procentul ar creste in prima luna cu peste o treime, datorita brigazilor mobile de supraveghere si control vamal si a altor structuri de care dispunem", a spus Diaconu. El a adaugat ca aceasta masura ar rezolva, in parte, si problema angajatilor din sistemul vamal care lucreaza in puncte si birouri vamale propuse pentru desfiintare. "In Bucuresti, de exemplu, din cinci birouri vamale, cate avem acum, vor ramane doar doua, primele desfiintate fiind birourile din aeroporturi. Va trebui sa gasim solutii pentru reabsorbirea personalului", a spus seful ANV. La sfarsitul acestei saptamani, Diaconu va depune la Ministerul Finantelor si la Cabinetul primului- ministru un memoriu despre necesitatea colectarii accizelor de catre ANV. In primele patru luni ale acestui an, veniturile totale incasate de catre ANV din drepturi vamale de import au totalizat 6,2 miliarde de lei, in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Autoritatii. Autoritatea de supraveghere si control vamal a efectuat, in intervalul 1 ianuarie - 30 aprilie, peste 3000 de controale, in urma carora a confiscat bunuri si sume de bani in valoare totala de circa 4,8 milioane de lei, de doua ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2005. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.