Victimele exploziei produsa in urma cu doi ani la Mihailesti au fost comemorate ieri, intr-un cadru restrans, fara a fi oficiata o slujba religioasa, manifestarea propriu-zisa fiind amanata cu doua zile de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgen
Victimele exploziei produsa in urma cu doi ani la Mihailesti au fost comemorate ieri, intr-un cadru restrans, fara a fi oficiata o slujba religioasa, manifestarea propriu-zisa fiind amanata cu doua zile de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau, din "lipsa de timp". Parintii celor doi ziaristi morti, Elena Popescu si Ionut Barbu, au solicitat pedepsirea vinovatilor de producerea tragediei. "Suntem purtati pe drumuri la Tribunalul din Focsani, unde inculpatii dau declaratii contradictorii si paseaza vina de la unul la altul. Este cert ca se incearca ascunderea adevarului", a declarat Anica Barbu, mama cameramanului Ionut Barbu. La randul sau, Elisabeta Popescu, mama Elenei Popescu, ziarista decedata si ea in deflagratia autotrenului incarcat cu azotat de amoniu, a declarat, citata de Rompres, ca "doar interventia presedintelui Basescu ar putea face lumina in cazul tragediei de la Mihailesti.
Doi ani de la tragedie
Ieri s-au implinit doi ani de la explozia de la Mihailesti, in care 18 persoane au murit, iar alte 13 au fost grav ranite. Comemorarea celor 18 morti de la Mihailesti a avut loc intr-un cadru restrans, la monumentul ridicat in zona exploziei fiind depuse patru coroane de flori, fara a fi oficiata o slujba religioasa. La comemorare au luat parte doar familiile a trei dintre persoanele care si-au pierdut viata in urma deflagratiei. Este vorba despre parintii cameramanului Ionut Barbu, mama si fratele jurnalistei Elena Popescu si tatal capitanului Doru Mihalache, unul dintre pompierii ucisi la 24 mai 2004. La eveniment a participat si un grup de pompieri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, printre care s-a aflat si unul dintre supravietuitori, Sorin Tescan. Anica Barbu, mama cameramanului Ionut Barbu, a declarat ca nimic nu se poate compara cu durerea pricinuita de moartea copilui sau. Elisabeta Popescu, mama Elenei Popescu, reporterul Ante-na 1 mort in exploziei, vorbeste si acum la prezent de fiica sa: "Pentru mine si pentru baiatul meu, Elena este un erou. Mi-e dor de ea. Este un copil cuminte, bun. Cred ca nimeni nu poate spune ceva de rau de ea. Imi cunosc fata si de asta spun ce spun. Ii tinem tabloul in brate". Mihai Mihalache este tatal capitanului Doru Mihalache, care si-a pierdut viata la Mihailesti la 24 mai 2004. Doru Mihalache avea 33 de ani si era casatorit. Batranul a venit tocmai de la Botosani pentru a asista la ceremonia de la Mihailesti.
Nemultumiri
Rudele mortilor s-au aratat revoltate de faptul ca, la doi ani de la tragedie, la troita de la Mihailesti nu a fost oficiata o slujba religioasa si ca manifestarea propriu-zisa de comemorare a fost amanata pentru maine. Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau a amanat manifestarea din cauza ca la ceremonial nu ar fi putut participa ieri si oficiali de la Bucuresti si pentru ca "nu a fost timp" pentru organizarea actiunii. "Nu am avut timp si nu ne vin sefii. Sunt plecati prin tara si asteptam sa vina si ei de la Bucuresti. Si pe langa treaba aceasta nu am avut nici timp, pentru ca au fost inundatii, accidente si n-am avut timp sa ne ocupam. Aviara asta ne-a dus pe toti in teren. O comemorare este o comemorare, deci comemoram. Am facut la un an, facem la sapte ani pomeni, acum facem o comemorare, depunem in memoria lor o coroana si tinem o slujba. Avem o placa comemorativa pe care trebuie s-o dezvelim si asta este, deci o putem face pe data de 26 mai", a declarat Stefan Stroe, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.