Moody's Investors Service a imbunatatit plafonul ratingului suveran pe termen lung acordat Romaniei de la "Ba1" la "A2", in urma unei schimbari metodologice care a dus la revizuirea in sens pozitiv a calificativelor pentru 70 de state, a anuntat ieri
Moody's Investors Service a imbunatatit plafonul ratingului suveran pe termen lung acordat Romaniei de la "Ba1" la "A2", in urma unei schimbari metodologice care a dus la revizuirea in sens pozitiv a calificativelor pentru 70 de state, a anuntat ieri agentia de evaluare financiara, transmite Mediafax. Ratingurile vizate de schimbarea metodologiei se refera la plafoanele calificativelor pentru obligatiunile emise in valuta. Ratingurile obligatiunilor guvernamentale si cele ale depozitelor bancare in valuta nu au fost influentate. Inainte de revizuire, ratingul acordat Romaniei de Moody's era cu o treapta sub nivelul de risc recomandat ca acceptabil pentru investitii, "BBB minus". Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor's si Fitch Ratings, au acordat deja Romaniei calificativul "BBB minus" pentru datoriile pe termen lung in valuta. Tarile cotate cu ratingul maxim "Aaa" nu au inregistrat schimbari, iar nici un rating nu a fost revizuit in scadere, se arata intr-un comunicat al Moody's. Vincent Truglia, managing director la divizia Moody's a aratat ca aplicarea mai flexibila a ratingurilor de tara reflecta adancirea pietelor internationale de capital incepand cu anii '90 si faptul ca majoritatea guvernelor aflate in incapacitate plata a imprumuturilor sub forma de obligatiuni in valuta au evitat sa instituie un moratoriu generalizat asupra platilor aferente datoriei externe. Pentru a evalua probabilitatea unui astfel de moratoriu, Moody's are in vedere gradul de integrare a economiei nationale in cea globala si perceptia guvernului respectiv asupra costurilor determinate de o astfel de masura, in raport cu alternativele. Majorarea plafoanelor suverane ar putea fi urmata de imbunatatiri ale calificativelor companiilor si altor entitati neguvernamentale. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.