Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au continuat ieri audierea unor martori in procesul Revolutiei de la Timisoara, unul dintre acestia, fost sef in cadrul unitatii de graniceri din orasul de pe Bega, declarand ca au fost inarmati solda
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au continuat ieri audierea unor martori in procesul Revolutiei de la Timisoara, unul dintre acestia, fost sef in cadrul unitatii de graniceri din orasul de pe Bega, declarand ca au fost inarmati soldati neinstruiti, adusi direct de la muncile campului. Maiorul (r) Octavian Chiriac, propus ca martor de catre generalul (r) Athanasie Stanculescu, a spus ca granicerii din subordinea sa erau inarmati "doar cu baionete si cozi de tarnacoape". Acesta a adaugat ca de la unitatea comandata de colonelul Rotaru s-a tras in demonstranti, dar cei care au deschis focul erau "soldati neinstruiti, adusi direct de la munca campului si care se laudau ca au tras 30 de mii de cartuse".
"Si-a scris demisia intr-o toaleta"
Un alt martor audiat de judecatori la solicitarea lui Stanculescu a fost Nicolae Durac, maior in Armata, care a refuzat sa execute ordinele de a trage in revolutionari. Anul trecut, Durac a castigat un proces deschis impotriva Ministerului Apararii Nationale privind trecerea sa in rezerva, fiind despagubit cu zece miliarde de lei vechi. Ofiterul a povestit ca, in timpul revolutiei, generalul Stanculescu "si-a scris demisia intr-o toaleta, dupa care a rupt-o, dupa care a s-a internat in spital", pentru a scapa de raspundere. Acesta a mai mentionat ca, inainte ca militarii sa fie inarmati cu munitie de razboi, s-au "batut cu revolutionarii, cu pari de trandafiri".
"O parodie toata treaba"
Al treilea martor adus de generalul Stanculescu, Cornel Surca, a povestit ca in timpul revolutiei, doua MIG-uri au survolat zona Timisoarei, "dar a fost o parodie toata treaba". In 17 decembrie 1989 s-au deplasat la Timisoara 14 TAB-uri, trei camioane cu munitii si cinci camioane cu soldati, care au ocupat perimetrul Primariei, a declarat, la randul sau, capitanul in rezerva Grigore Tascau. Acesta a sustinut, in fata instantei supreme, ca l-a auzit pe fostul general Chitac spunand soldatilor din zona Catedralei: "Ce aveti in maini, arme sau bate?", el fiind deranjat ca oamenii strigau lozinci anticeausiste si antiar-mata. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.