Mult asteptata si comentata lansare a Polului Social nu a reprezentat decat o dezbatere teoretica despre stanga romaneasca. Lansarea proiectului politic nasit de fostul presedinte Ion Iliescu si de fostul premier Petre Roman a avut loc ieri dupa-amia
Mult asteptata si comentata lansare a Polului Social nu a reprezentat decat o dezbatere teoretica despre stanga romaneasca. Lansarea proiectului politic nasit de fostul presedinte Ion Iliescu si de fostul premier Petre Roman a avut loc ieri dupa-amiaza, la Romexpo. La reuniune au luat parte mai multi lideri PSD, in frunte cu Mircea Geoana, cel care in trecut a atacat dur ideea Polului Social si a intrat intr-un conflict deschis pe aceasta tema cu Ion Iliescu. Pesedisti au tinut lungi speach-uri despre starea sociala si economica a tarii si si-au dat cu parerea despre ce ar trebui facut in sensul relansarii stangii romanesti. La eveniment, si-a facut simtita prezenta si Adrian Nastase care a stat in partea opusa prezidiului, cu spatele la camerele de luat vederi. In discursul sau, Iliescu a spus ca aceasta dezbatere privind stanga romaneasca, nu are ca obiect constituirea unei alternative la nici una dintre structurile politice de stanga existente si nici constituirea unui vehicul politic. La randul sau, Mircea Geoana, a aratat ca PSD este rezervat in privinta conturarii unei eventuale constructii politice, tinand cont mai ales de experienta pe care PSD a avut-o in colaborarea sa trecuta cu PUR. Polul Social a dat fiori de multe ori presedintelui PSD, spaima cea mai mare a lui Geoana fiind alimentata de speculatiile privind transformarea Polului in partid politic. In consecinta, el a incercat sa monopolizeze dezbaterea despre Pol, spunand in repetate randuri ca unirea fortelor de stanga trebuie sa se faca in jurul PSD. Dupa discutii aprinse in interiorul partidului, Geoana a reusit sa smulga de la Iliescu promisiunea ca Polul Social nu va deveni partid si ca lansarea lui va presupune doar un forum de dezbateri despre stanga. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.