Serviciul Roman de Informatii (SRI), pe baza datelor si informatiilor primite de la Autoritatea Nationala a Vamilor, a incercat sa reconstituie ''lungul drum al gripei aviare''. Conform unui raport al SRI privind ''posibilele cauze ale aparitiei rece

Serviciul Roman de Informatii (SRI), pe baza datelor si informatiilor primite de la Autoritatea Nationala a Vamilor, a incercat sa reconstituie ''lungul drum al gripei aviare''. Conform unui raport al SRI privind ''posibilele cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara'', se pare ca totul se invarteste in jurul firmelor Patiprod SRL si Drakom Silva SRL, ambele din Codlea.
Cele doua firme au achizitionat fie in mod direct, fie de la intermediari romani, ''pui de curca si pui vii de carne'' de la doua societati din Ungaria, respectiv Slovacia. In acelasi raport, apar si numele firmelor din cele doua tari. Este vorba despre AVIAGEN Kft. din localitatea Babolna Meszaros, situata in Ungaria, si despre LIAHARENSKY PODNIK din localitatea Nitra, situata in Slovacia. In raport, SRI tine sa precizeze ca ''nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari'', dar ca ''o asemenea posibilitate este sustinuta de insuficienta controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea in tara a pasarilor, achizitionate pentru popularea fermelor''.

Tariceanu: ''Doar speculatii in ceea ce priveste virusul importat''

Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine ca raportul SRI nu aduce dovezi care sa ateste ca virusul gripei aviare a ajuns pe teritoriul Romaniei in urma unor importuri de pasari vii din Ungaria si Slovacia. ''Am citit raportul SRI, dar acesta nu aduce dovezi. Sunt doar speculatii in ceea ce priveste virusul importat'', a declarat premierul Tariceanu.
La randul sau, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a spus, ieri, ca, vinerea trecuta, a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu. ''Daca in Delta Dunarii am stiut ca virusul a fost adus de pasarile salbatice, in ceea ce priveste aparitia virusului in centrul tarii am avut niste suspiciuni. Era pentru prima oara cand gripa aviara a aparut la o ferma. De aceea am cerut sprijinul presedintelui Basescu.
In raportul SRI exista unele informatii clasificate si secrete, care nu pot fi date publicitatii decat cu acordul SRI. Am luat legatura cu directorul SRI, Radu Timofte, si i-am solicitat sa desecretizeze raportul. Acesta a fost de acord si, astazi (n.r. - ieri), l-am desecretizat'', a precizat Flutur. Acesta a adaugat ca ''la ora actuala, ne intereseaza toti furnizorii pasarilor vii. De aceea, am cerut serviciilor veterinare din tarile din care s-au facut importuri date epidemiologice. Oricum, importurile sunt supuse examenelor de laborator.
In prezent, nu avem elemente care sa arate ca virusul a venit de la pasarile importate. In momentul de fata se fac verificari''. In ceea ce priveste situatia de la ferma Drakom Codlea, ministrul Flutur a tinut sa reaminteasca faptul ca ''ancheta a dovedit nerespectarea acolo a normelor de biosecuritate - deci virusul putea intra de afara - si iresponsabilitatea medicilor veterinari din zona''. Astazi, ministrul Agriculturii va prezenta, la Guvern, ''impactul economic al crizei gripei aviare''.

Flutur: ''Nu mi-am verificat corespondenta''

Reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor au spus, ieri, ca ''in Romania, incepand cu 17 ianuarie a.c., au intrat cateva zeci de importuri de pasari vii. Intrarea s-a facut prin punctele Nadlac si Bors. Controlul intern pentru Vama Bors s-a efectuat de catre ASV Oradea''. Autoritatea Nationala a Vamilor a precizat ca lista cu firmele care au adus pui vii pe teritoriul Romaniei a fost trimisa ministrului Agriculturii.
Gheorghe Flutur a precizat, ieri, la pranz, ca ''nu si-a verificat corespondenta pentru a afla numele firmelor''. In acelasi timp, el a anuntat ca, la nivelul intregii tari, exista ''44 de focare de gripa aviara si 26 de suspiciuni''. Pe de alta parte, in raportul SRI se precizeaza ca ''in perioada 2-12 mai a.c., de la Drakom au fost transportate la reprezentantii SC Protan SRL Codlea - specializata in incinerarea cadavrelor animalelor - circa 200 de tone cadavre de pui''. Reprezentantii Protan spun ca ''pe documentele care au insotit cadavrele, scria doar <>, fara a fi precizate cauzele mortii puilor respectivi''.

SRI nu da explicatii stiintifice

Fostul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ion Agafitei ne-a declarat ca ''raportul SRI nu contine nici o explicatie stiintifica. Importurile legale de pasari s-au facut din tari in care nu a evoluat gripa aviara, iar Ungaria si Slovacia nu au avut si nu au restrictii de la CE sa exporte pasari.
Daca pasarile trimise din cele doua tari ar fi avut gripa aviara, atunci pasarile de pe teritoriul celor doua tari ar fi ridicat probleme si acolo''. Gabriel Predoi, director in cadrul acestei institutii, a precizat ca ''perioada de incubatie a virusului este de doua pana la zece zile''.
Autoritatile sanitar-veterinare din Ungaria si Slovacia neaga faptul ca pasarile vii trimise de cele doua firme in Romania au fost purtatoare ale virusului gripei aviare.

Puii importati de Verba traiesc si acum

Conducerea Verba Trans Brasov, indicata de SRI ca fiind firma care a livrat catre Patiprod Codlea puii de curca suspecti de gripa aviara, infirma datele din raport, precizand ca puii din Ungaria sunt de gaina si nu au fost vanduti, ci traiesc sanatosi, la ferma societatii, langa Brasov.
"Am cumparat, in ianuarie, de la firma Aviagen din Ungaria un lot de 41.860 puicute de gaina, si nu de curca, pe care nu le-am vandut. Ele se afla si in prezent la ferma noastra de la Stupini, langa Brasov, unde tocmai au implinit 18 saptamani si urmeaza sa faca oua peste alte 8 saptamani", a declarat agentiei Mediafax patronul firmei Verba Trans, Vasile Citre.
El afirma ca lotul de pasari, singurul importat in 2006, a fost adus in tara cu aviz sanitar-veterinar, care nu indica prezenta simptomului gripei aviare. Acelasi aviz a fost primit ulterior din partea Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, dupa ce inspectorii au verificat ferma, in perioada 15-18 mai, si au constatat din nou lipsa virusul gripei aviare, a continuat Citre. Patronul Verba Trans afirma ca este consternat de informatiile din raport referitoare la firma sa, pe care le catalogheaza ca fiind "o minciuna".

SRI si posibilele cauze ale aparitiei focarelor H5N1


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.